Amasya Mutfağı

PİLAVLAR 64 6 20 25 • 1 su bardağı yeşil mer- cimek • 1 baş soğan • 2 su bardağı bulgur • 4 su bardağı su • 1 yemek kaşığı salça • 1 çay bardağı sıvı yağ • 100 gr. tereyağ MALZEMELER YAPILIŞI • 1cup of green lentils • 1 medium sized onion • 2 cups of pounded wheat • 4 cups of water • 1 spoonful of tomato paste • ½ cup of vegetable oil • 100 gr butter Put the lentil and pounded wheat in some water and cook for 20 minutes. Fry the onions in a separate pan and add some tomato paste. Add four cups of boiling water and some salt. Add the lentil and pounded wheat. Melt some butter and pour it over the mixture. Place a thick layer of paper on the container and close the lid. Let the dish rest for a while. Stir before service. This dish is also eaten alongside with brined vine leaves. INGREDIENTS METHOD MERCİMEKLİ PİLAV RICE WITH LENTILS Sıvı yağda soğanlar kavrulur salçası eklenir. 4 su bar- dağı sıcak su konulur tuzu atılır. Kaynadıktan son- ra diğer tarafta haşlanıp pişmiş yeşil mercimek ve bul- gur katılır. 20 dakika sonra altı kapatılır. Tereyağ eriti- lip üzerine gezdirilir. Tahta kaşıkla karıştırılıp tencere- nin üzerine kalınca kağıt kapatılarak demlemeye bırakılır. Sıcak servis yapılır. NOT: Bu pilav aynı zamanda taze veya salamura yaprakla da yenebilir.

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2