İdrisyayla Köyü Eskişehir Macın Kaynatma Şenliği Katılımcılarının Motivasyonları

399 İdrisyayla Köyü (Eskişehir) Macın Kaynatma Şenliği Katılımcılarının Motivasyonları Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Çalışmaları YÖNTEM Veri Toplama Araştırmanın evrenini İdrisyayla Macın Kaynatma Şenliğine katılan ziyaretçiler oluştur- maktadır. Halka açık festivallerde katılımcı sayısının kayıt altına alınması çok zordur. Bu sebep- le yerel medyadan alınan bilgiler ve araştırmacıların gözlemleri sonucunda bu sene sekizincisi düzenlenen İdrisyayla Macın Kaynatma Şenliğine katılan kişi sayısı tahmini olarak 150 kişidir. Evrendeki herkese ulaşmak mümkün olmadığı için çalışmada kolayda örnekleme yöntemiyle 87 katılımcıya ulaşılmış; eksik bilgiler bulunan 3 anket formu araştırma kapsamından çıkarılmış ve 84 anket formu analize tabi tutulmuştur. Araştırma verileri bir gün süren şenlikte, 8 Ekim 2017 tarihinde anket tekniği ile Yrd. Doç. Dr. Betül Ekimci danışmanlığında Anadolu Üniversitesi Mi- marlık Bölümü öğrencileri tarafından toplanmıştır. Anket formu üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm katılımcıların yöresel yemek şen- liklerine katılım motivasyonlarını ölçmeyi hedefleyen 5’li Likert Derecelendirmesine göre hazır- lanmış 12 sorudan oluşmaktadır. İkinci bölüm, katılımcıların memnuniyet düzeylerini belirlemeyi amaçlayan 5’li Likert Derecelendirmesine göre hazırlanmış 1 sorudan oluşmaktadır. Son bölüm ise demografik bilgi toplamak amacıyla hazırlanmış 10 sorudan oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümde 5’li Likert şeklinde hazırlanan sorularda derecelendirme şu şekil- de yapılmıştır: “Kesinlikle Katılmıyorum” 1 ile “Kesinlikle Katılıyorum” 5 arasında ölçek verilmiştir. Likert tipi ölçekler daha çok bireylerin tutumlarını ve nelere eğilimli olduklarını ölçme amaçlı kul- lanıldığı için araştırmada tercih edilmiştir. Veri Analizi Çalışma için toplanan verilerin analizinde SPSS Statistics 22 programı kullanılmıştır. Veri- ler; yüzde dağılım tabloları, sıklık analizi (Frekans), aritmetik ortalama ve standart sapma değer- leri hesaplanarak tanımlanmıştır. Katılımcıların yöresel yemek şenliklerine katılım motivasyonlarına yönelik ifadelerin her birinin hangi boyutta yer aldığını belirlemek üzere araştırmada varimax rotasyonu (maksimum değişkenlik) kullanılarak açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Örneklem hacminin yeterliliğini be- lirlemede Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) değeri; faktör analizinin uygulanabilirliği için de Bartlett testi kullanılmıştır. Araştırma verilere ilişkin basıklık ile çarpıklık değerleri ve histogramlar incelenerek veri- lerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda, katılımcıların yöresel yemek şen- liklerine katılım motivasyonlarının demografik özelliklerine bağlı olarak değişimleri t-testi ve Tek Yön ANOVA testleri uygulanarak incelenmiştir. Tek Yön ANOVA testinden sonra farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek için çoklu karşılaştırmalar için Tamhane’s T2 ve Bonferro- ni testlerine başvurulmuştur. Daha sonra, bunların etki derecesi ( η 2) hesaplanmıştır.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzM2ODUz