Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

112 113 Fish soup is made from all kinds of fish but generally from the whole body of small fish and head of big fish. Largescaledscorpionfish,gurnard,comber but mostly white grouper and malabar grouper are preferred. Ingredients: -1 head of white grouper or malabar grouper -1 onion -1- 2 potatoes -3-4 stick celery -2 carrots -Parsley -1 lemon -1 egg yolk -1 tablespoon flour -1 tablespoon vegetable oil or butter -Pepper -Salt Method: Add washed and cleaned fishhead, onion,sliced potato,carrot,celery and parsley into boiling water and AŞURE NOAH’S PUDDING Aşure, şireli keşkek ve tatlı keşkek olarak da adlandırılır. Aşure ayı denilen Muharrem ayında yapılır ve herkese dağıtılır. Son yıllarda belediye, muhtarlık ve bazı dernekler tarafından da aşure etkinlikleri düzenlenmeye başlamıştır. Aşurenin ana malzemesi, keşkekte olduğu gibi buğday yarmasıdır. Yarmaya, bakliyat, kuru çerez ve meyveler eklenir. Üstüne susam ve nar kullanılması ise aşurenin yöresel olarak öne çıkan özelliğidir. Malzemeler: -1 kg. buğday yarması -1 su bardağı kuru fasulye -1 su bardağı nohut -1 kase mısır -1 kase fıstık -1 kase badem -1 kase fındık -1 kase ceviz -1 kase çekirdeksiz kuru üzüm -1 kase kuru incir -1 kase kuru kayısı -1 adet kabuk tarçın -3-4 adet karanfil -2-2,5 kg. toz şeker -3-3,5 litre su -Tercihe göre bakla, pirinç, börülce -Tercihe göre karacaot, portakal kabuğu, toz tarçın Yapılışı: Yarma, fasulye ve nohut bir gece önceden ıslatılır. Ertesi gün hepsi ayrı ayrı haşlanır. Haşlanan kuru fasulye ve nohut pişmiş olan keşkeğe ilave edilir. Sıcak suda eritilen şeker eklenir. Şekerden sonra doğranmış kuru meyveler ilave edilir. İndirmeye yakın ceviz dışındaki diğer çerezler aşureye ilave edilir. Kabuk tarçın ve karanfiller atılır. Aşure sonradan suyunu çektiği ve koyulaştığı için gerekirse pişerken üstüne su takviyesi yapılır. Kıvamını alınca ocaktan indirilir. Dağıtımı, sıcakken yapılır. İkram ederken üzerine susam serpilmesi eskiden beri gelenekte vardır. Susam dışında, nar, toz tarçın ya da dövülmüş ceviz serpilir. cook until soft. Then sieve it. Continue cooking,add butter and boil until thick. In a seperate bowl prepare liaison with lemon juice,egg yolk and flour. Slowly add some soup into the liaison whisking it constantly. Now gradually whisk the warm liaison back into the soup. Soup is ready to serve within 8-10 minutes. Season with pepper and serve. 1,5-2''

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2