Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

18 19 Mürdümük, mercimekten biraz daha büyük taneli, bezelyeye benzeyen ve tazeyken tanesi kabuğundan çıkarılarak yenebilen bir baklagil çeşididir. Bodrum baklası, gambilya ve aragan olarak da adlandırılır. Ekimi, günümüzde zayıflamış bir üründür. Kuruduktan sonra toplanan taneler, değirmende yardırıldıktan sonra kullanılır. Ezmesi ve çorbası yapılır, sarma ve dolmalarda kullanılır. Malzemeler: - 1,5 su bardağı mürdümük - 1 orta boy kuru soğan - 2 yemek kaşığı salça - 1-2 yemek kaşığı toz kırmızı biber - 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı - Tuz - 5-6 su bardağı sıcak su Yapılışı: Mürdümükler yıkanır, süzülür. Yarım saat kadar ıslatılırsa daha çabuk pişer. Soğan doğranır, ocağa alınan bir tencerede ısıtılan zeytinyağında sararana kadar kavrulur. Salça, toz kırmızı biber ve mürdümükler de ilave edilip kavrulduktan sonra sıcak su konur, kaynayana kadar karıştırılır. Taneler yumuşayıp suyu ile özleşince çorba hazırdır. Servisi, sıcak yapılır. Yerken üzerine tercihe göre turunç ya da limon sıkılır. Datçalıların “pava” dedikleri ezme ise soğan ile birlikte haşlanan mürdümüklerin, ezilip krema kıvamına getirildikten sonra üzerine zeytinyağı ve limon suyu, tercihe göre sarımsak ve dereotu ekleyerek yapılır. Grass pea is a member of pea family that is a bit bigger than lentil and looks like peas. It can be eaten fresh after removing from their pods. In local language they also call it ‘Bodrum bean’, ‘gambilya’ or ‘aragan’. If the kernels are picked when dry, they are halved in mills. However, the cultivation of grass pea has dramatically reduced these days. Local people use it in mashes, soups and in stuffed dishes. Ingredients: - 1,5 cups grass peas - 1 medium onion - 2 tablespoons tomato paste - 1-2 tablespoons ground paprika - 3-4 tablespoons olive oil - Salt - 5-6 cups hot water Directions: Wash the grasspeas and sieve. Soak for 30 minutes to cook faster. Chop the onion. Saute the onions in heated olive oil until golden brown. Add the tomato paste, ground paprika and grass peas.Continue sauting. Add the hot water. Keep stirring and bring it to boiling. Cook until the peas are tender and melted. Then the soup is ready to serve. Serve hot. Pour some bitter orange or lemon juice on while serving. (optional) Moreover a kind of mash ‘pava’ –as local people of Datca call it – is a special dish made with grass pea. Grass pea is simmerred with onions and mashed until smooth. Then, olive oil and lemon juice and optionally garlic and dill are added. MÜRDÜMÜK ÇORBASI GRASS PEA SOUP 40-45'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2