Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

22 23 Üfelemeç is a traditional dough soup which is also called ‘ufalama’ and ‘üfeleme’. It’s a very quick and easy receipe. Ingredients: - 1 cup flour - 1 tablespoon höşmerim (a sweet made of unsalted cheese, flour and sugar) - 2 tablespoons olive oil or butter - Onion, halved - 2 tablespoons ground paprika - 1 dessertspoon pepper - Salt - 1 litre water Directions: Put the water into a pan and bring it to boiling. Spread the flour onto a tray and pour water all over. Shape this dough into rice-size balls. Add the balls into the boiling water. In a seperate saucepan heat the oil. Put höşmerim, finely chopped onion and paprika into the oil and saute. Add this sauce and the salt into the soup. Leave to simmer for 5-10 minutes and take off the heat. Add bitter orange juice and serve when hot . Üfelemeç has another type that is made with thick pyllo dough cut in tiny pieces and that is called ‘dough soup’ or ‘dutmaç’. ÜFELEMEÇ ÇORBASI SOUP WITH DOUGH BALLS Üfelemeç çorbası, ufalama ve üfeleme gibi isimlerle de adlandırılan geleneksel bir hamur çorbasıdır. Malzeme temini ve yapılışı kolaydır. Malzemeler: - 1 su bardağı un - 1 yemek kaşığı höşmerim - 2 yemek kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı - Yarım adet kuru soğan - 2 yemek kaşığı toz kırmızı biber - 1 tatlı kaşığı karabiber - Tuz - 1 litre su Yapılışı: Önce bir tencerede çorbanın suyu kaynamaya bırakılır. Su kaynarken bir tepsiye de un dökülüp üzerine su gezdirilir. Bu şekilde nemlendirilen undan, elle yuvarlamak suretiyle iri pirinç gibi taneler elde edilir. Elde edilen hamur taneleri, kaynamakta olan suyun içine atılır. Taneler haşlanırken, ayrı bir tavada çorbanın yağı, höşmerimi ısıtılır, küçük küçük doğranan soğanı, tozbiberi kavrulur. Hazırlanan bu sos malzemesi tuz ile birlikte çorbaya ilave edilir. Bir-iki taşım kaynadıktan sonra çorba ocaktan alınır. Servisi, sıcak yapılır. Yerken üzerine turunç ekşisi sıkılır. Üfelemeç çorbasının, kalın açılarak küçük küçük kesilmiş yufkadan yapılan bir başka çeşidi daha vardır ki ona “hamur çorbası” veya “dutmaç” denir. 20-25'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2