Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

28 29 Arabaşı is a unique and traditional homemade dish that is not known by many people but still popular among those who already know it. It’s a special chicken soup served with batter. The soup is mostly cooked with chicken yet also prepared with duck, goose and bird meat. Ingredients: Soup: - 1 whole organic farm chicken - 3 onions - 4-5 tablespoons tomate paste - 2-3 tablespoons ground paprika - 4-5 tablespoons butter - 1 teaglass olive oil - Bitter orange or pomegranate syrup Batter: - 1 cup flour (1/3 wheat flour, 2/3corn flour) - 5 cups water Directions: Boil water in a large pan. Put the chicken in and let it simmer. Chop the onions. In a seperate pan saute the onions into the heated oil until golden brown. Add the flour and saute until the flour has lost its raw smell. Add the tomato paste, groung paprika and chicken broth and boil. Cut the chicken into small pieces and put them into the soup. Keep simmering until thick. Sprinkle the salt. For the batter, boil the water in a large pan. Add the flour, stirring constantly to form a thick paste. Pour the batter into a wetted tray. Set aside to cool and cut it into slices. Arabaşı soup is served in a dish with batter slices in the middle or the soup plates are inserted into the tray of batter. Optionally serve with bitter orange or pomegranate syrup on. ARABAŞI CHICKEN SOUP WITH BATTER Arabaşı, kendine özgü hamuru ve çorbası ile birlikte pişirilen ve sunulan, herkesin bilmediği ama bilenlerin de tadından vazgeçemediği geleneksel bir ev yemeğidir. Çorbası, yaygın bilinen tarifinde tavuk, onun dışında ise ördek, kaz ve kuş etiyle yapılır. Malzemeler: Çorbası için: - 1 adet köy tavuğu - 3 adet kuru soğan - 4-5 yemek kaşığı salça - 2-3 yemek kaşığı toz kırmızı biber - 4-5 yemek kaşığı tereyağı - 1 çay bardağı zeytinyağı - Turunç ya da nar ekşisi Hamuru için: - 1 kâse un (1/3 buğday unu, 2/3 mısır unu) - 5 su bardağı su Yapılışı: Tavuk, sığabileceği bir tencerede kaynatılan suya alınarak haşlanır. Soğanlar doğranır, başka bir tencerede ısıtılan yağda sarartılır. Un ilave edilir, kokusu çıkana kadar kavrulur. Salça, toz kırmızı biber ve tavuk suyu eklenerek kaynamaya bırakılır. Tavuk, küçük parçalara bölünür ve çorbanın içine atılır. Çorba, koyu bir kıvam alana kadar kaynatılır, tuzu atılır. Hamuru için büyük bir tencerede su kaynatılır. İçine, sürekli karıştırmak suretiyle un ilave edilir. Hamur, kıvamı muhallebi gibi olunca ıslatılmış bir tepsiye dökülür. Donduktan sonra dilimlenir. Arabaşının servisi, yemek tabağında çorba ve çorbanın ortasında hamurundan dilimler olacak şekilde ya da hamur tepsisindeki dilimlerin arasına çorba tabaklarını koyarak yapılır. Yerken üzerine tercihe göre turunç ekşisi veya nar ekşisi dökülür. 50-55'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2