Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

34 35 Sailor’s rice is cooked with various sea food and rice. It is said that this dish emerged when fishermen couldn’t hunt enough sea food and thus gathered what they have at hand. In time, it became one of the famous dishes in coastal restaurants. Ingredients: - 500 gr. white rice - 1-2 octopus legs, simmered - 4-5 shrimps, peeled and deveined - ¼ or ½ fillet big fish - 1 tea glass raisins - 4 onions - 2 bulbs green garlic - 1-2 sticks scallions - 1 teaspoon salt - 1 teaspoon pepper - 1 tea glass olive oil - Hot water Directions: Soak the rice and raisins in warm water for 20-30 minutes. Put the olive oil into a pan and heat. Add finely chopped onions and saute. Add diced fish, octopus and shrimps into the pan. Continue sauteing until tender. Add sieved raisins and rice and saute for 5-6 more minutes. Add the hot water and the salt like in classic pilaf. When it comes to boiling turn down the heat. Simmer until the liquid is absorbed. Sprinkle the pepper and chopped scallions just before taking off the heat. Add a small cup of white wine if you like. Let stand for 10-15 minutes and serve. DENİZCİ PİLAVI SAILOR’S RICE Denizci pilavı, çeşitli deniz ürünlerinin pirinçle bir araya getirilip pişirilmesi ile elde edilen bir pilavdır. Anlatılara göre, denizcilerin yeterli deniz ürünü avlayamadıkları zamanlarda eldeki az malzemeyi çoğaltma çabası sonucu ortaya çıkan bu pilav, zaman içinde sahil lokantalarındaki seçenekler arasına da girmiştir. Malzemeler: - 500 gr. pilavlık pirinç - 1-2 kol haşlanmış ahtapot - 4-5 adet kabukları çıkarılmış karides - Çeyrek ya da yarım fileto büyük balık - 1 çay bardağı kuş üzümü - 4 adet kuru soğan - 2 dal taze sarımsak - 1-2 dal taze soğan - 1 çay kaşığı tuz - 1 çay kaşığı karabiber - 1 çay bardağı zeytinyağı - Sıcak su Yapılışı: Pirinç ve kuş üzümü 20-30 dakika ılık suya ıslanır. Pilav tenceresi ocağa alınır, zeytinyağı konularak ısıtılır. İnce ince doğranan kuru soğanlar, ısınan yağa atılıp kavrulur. Balık, haşlanmış ahtapot ve karidesler küçük parçalar halinde doğranır, tencereye eklenir. Pişene kadar kavurma işlemine devam edilir. Sonra suyu süzülen kuş üzümü ve pirinç de katılarak 5-6 dakika daha kavrulup, tıpkı pilav yapımında olduğu gibi sıcak su ve tuz eklenir. Su kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır, pilav suyunu çekene kadar pişirilir. Pişmeye yakın üzerine karabiber serpilir, taze soğan yaprağı konur. Bu pilav tercihe göre bir fincan beyaz şarap eklenerek de yapılabilmektedir. Servisi, 10-15 dakika demlendirildikten sonra yapılır. 20-25'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2