Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı
60 61 Stuffed chicken is a poultry dish prepared for guests, on the new year’s eve or in the weddings. In wedding ceremonies it is cooked by bride’s family to be sent with the bride when she is taken from home. Especially organic farm chicken is preferred. Ingredients: -1 organic farm chicken Stuffing: - 200 gr. chicken liver. (Gizzard and heart may also be used) - 1 cup rice - 1 tea glass olive oil - 1 tea glass hot water - Pepper, cumin, salt - Optional: 1 onion, 1 dessertspoon ground paprika, chopped parsley and 1 dessertspoon dried mint Sauce: - 1 tablespoon olive oil - 1 tablespoon tomato paste - 3-4 cloves garlic - ½ lemon Directions: Clean the chicken. Open the rib cage and remove the giblets (liver, heart, gizzard). Heat the oil. Chop the liver and saute into the oil. Add the rice, the hot water and continue sauteing. When water is absorbed, take it off the heat. Sprinkle pepper, cumin, salt and stir. In an another method, stuffing is prepared with liver, rice, olive oil, raisin, pine nut and tyme. Fill the chicken with the mixture. In the meantime, fill a deep pan with water and boil. Put the chicken into the boiling water. Simmer for 1-1,5 minutes. (cooking takes much longer than grocery chicken). Keep the chicken broth to use in pilafs. After simmering is done, either fry the whole chicken in a pan or cover the sauce prepared with olive oil and tomato paste and then bake for 10-15 minutes. For those who like sour taste, pour lemon sauce mixed with garlic and broth. TAVUK DOLMASI STUFFED CHICKEN Tavuk dolması, misafire ikrametmek, yılbaşı gibi belli günlerde ya da düğünün gelin alma aşamasında kız evi tarafından kızın ardından göndermek üzere hazırlanan bir tavuk yemeğidir. Özelliği, köy tavuğu ile yapılmasıdır. Malzemeler: - 1 adet köy tavuğu İçmalzemesi: - 200 gr. tavuk ciğeri.(Taşlığı ve yüreği de kullanılabilir.) - 1 su bardağı pirinç - 1 çay bardağı zeytinyağı - 1 çay bardağı sıcak su - Karabiber, kimyon, tuz. - Tercihe göre 1 adet soğan, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, doğranmışmaydanoz ve 1 tatlı kaşığı kuru nane eklenebilir. Sosmalzemesi: - 1 yemek kaşığı zeytinyağı - 1 yemek kaşığı salça - Tercihe göre 3-4 diş sarımsak - ½ limon Yapılışı: Tavuk temizlenir, alttan göğüs kafesine doğru açılır, sakatatları (ciğeri, kalbi, taşlığı) çıkarılır. Ciğeri doğranır ve bir tavada kızdırılan yağda kavrulur. Pirinç ve az da sıcak su eklenerek kavurma işlemine devamedilir. Suyunu çekince ocağın altı kapatılır. Üzerine karabiber, kimyon ve tuz serpilir, karıştırılır. Farklı bir uygulama, iç pilavın ciğer, pirinç ve zeytinyağı yine olmakla birlikte kuşüzümü, çam fıstığı ve kekikle hazırlanmasıdır. Hazır olanharç, tavuğun içinedoldurulur. Buaradaderinbir tencerede sukaynatılır vedoldurulan tavuk tencereyealınır, haşlamayabırakılır. Köy tavuğu,markettenalınanlaragöredahageçpişer ki busüre1-1,5 saati bulabilir. Tavuğunhaşlandığı suyla daha sonra pilav yapılır. Servis ederken haşlama şeklinde, haşladıktan sonra tavada ısıtılan yağda kızartılarak ya da zeytinyağı ve salçayla hazırlanan sos sürülüp 10-15 dakika fırınlanarak bütün şekilde sofraya getirilir. Ekşi sevenler için tavuğun üstüne 1-2 kaşık tavuk suyuyla karıştırılmış sarımsaklı ve ekşili sos dökülür. 1,5-2''
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2