Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

62 63 This bulgur dish, also known as ‘yuvarlama’ was named after its shape of tiny dumlings. It is used to be known in Ortaca but has long been forgotten there. However it is still cooked in Yatağan and Milas. Ingredients: Dumplings: -500 gr. fine bulgur -200-250 gr. ground meat -1-1,5 tea glass flour -1 tablespoon tomato paste -1 egg -Pepper, salt Sauce: -1-1,5 tablespoon tomato paste -2-3 tomatoes -5-6 sticks parsley -1 onion -1 tablespoon ground paprika or red pepper flakes -1 tea glass olive oil -Pepper, Salt -Hot water (enough to cover the dumplings) Directions: Mix bulgur, ground meat, flour, water, tomato paste, egg, pepper, salt and washed parsley (chopped) into a pot and knead. Roll small pieces of mixture into tiny balls in hands. Or sprinkle some flour into a tray and do the rolling there. Set them aside. Chop onion finely. Heat the oil in a deep pan and saute the onions. Stir tomato paste, grated tomato and ground paprika in. Then add the hot water. When it comes to boiling put the dumplings in. Simmer for 10-15 minutes. They used to add chickpeas into the meal but today this tradition has been given up. Serve bulgur meatballs hot. Squeeze lemon and season with spice. TOPAN YEMEĞİ BULGUR MEATBALLS İsmini şeklinden alan topan, yuvarlama olarak da bilinen ve bulgurdan hazırlanan bir yemek çeşididir. Ortaca gibi bazı yerlerde önceden bilinmesine rağmen sonradan unutulmuş olsa da Yatağan ve Milas tarafında hala yapılmaktadır. Malzemeler: Topan malzemeleri -500 gr. ince bulgur -200-250 gr. kıyma -1-1,5 çay bardağı un -1 yemek kaşığı salça -1 adet yumurta -Karabiber, tuz Sos malzemeleri: -1-1,5 yemek kaşığı salça -2-3 adet domates -5-6 dal maydanoz -1 adet soğan -1 yemek kaşığı toz kırmızı biber ya da pul biber -1 çay bardağı zeytinyağı -Karabiber, tuz -Sıcak su (Yuvarlamalar içinde kaybolacak kadar bol miktarda) Yapılışı: Bulgur, kıyma, un, su, salça, yumurta, karabiber, tuz ve yıkanıp kıyılanmaydanozlar bir kaba alınır iyice yoğrulur. Yoğurduktan sonra hamurdan küçük parçalar kopartılarak elde ya da un serpilen bir tepside yuvarlamak suretiylemini toplar yapılır ve bir kenarda bekletilir. Diğer tarafta soğanlar küçük küçük doğranır, ocağa alınan derin bir tencerede ısıtılan yağda kavrulur. Üstüne, salça, rendelenmiş domatesler ve toz kırmızı biber, sos pişince de sıcak su eklenir. Su iyice kaynamaya başlayınca içine daha önceden hazır edilmiş olan mini bulgur topları atılır. 10-15 dakika daha kaynatıldıktan sonra yemek hazırdır. Bu yemeğin hazırlanmasında artık unutulmuş olan farklı bir uygulama, suyuna haşlanmış nohut ilave edilmesidir. Topan yemeği sıcak ikramedilir. Tercihe göre, yerken üzerine limon sıkılabilir, baharat eklenebilir. 30-35'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2