Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

76 77 Yağlı patlıcan is a traditional homemade dish which is not very common in restaurants. As the eggplants are fried, this dish is quite oily. That’s why people call it yağlı patlıcan around Ula. It is also known as imambayıldı in Ortaca. Ingredients: -1 kg. fresh eggplant - 4-5 green peppers -3-4 tomatoes -8-10 cloves garlic -1 onion -2 tablespoons tomato paste -1 tablespoons ground paprika -1-1,5 cups olive oil -1-2 cups water -Salt, pepper Directions: Peel the eggplants in stripes and cut into 2 or 3 pieces depending on the size. Put into salty water to get rid of the bitterness and drain. Make 1-2 holes to the inner side of eggplant pieces with a knifepoint. Place some of the peeled garlic cloves into these holes. If too big YAĞLI PATLICAN FRIED EGGPLANT WITH TOMATO SAUCE Patlıcan kızartılarak yapıldığı için biraz yağlı olan ve bu nedenle Ula tarafındaki adı ile “yağlı patlıcan”, Ortaca tarafındaki adı ile de “imambayıldı”, çarşı mutfağına fazla yansımamış geleneksel bir ev yemeğidir. Malzemeler: -1 kg. taze patlıcan - 4-5 adet yeşil biber -3-4 adet domates -8-10 diş sarımsak -1 adet kuru soğan -2 yemek kaşığı salça -1 yemek kaşığı toz kırmızı biber -1-1,5 su bardağı zeytinyağı -1-2 su bardağı su -Tuz, karabiber Yapılışı: Patlıcanlar, alaca soyulur, uzunluğuna göre iki ya da üç parça halinde kesilir, acısı çıksın diye tuzlu suda bekletilir ve sonra süzülür. Patlıcanların soyulan yüzünde, bıçağın ucuyla birer-ikişer delik açılır. Açılan deliklere, kabuğu soyulan sarımsak dişlerinden bir kısmı, iriyse ikiye kesmek suretiyle yerleştirilir. Biberler yıkanır, süzülür ve pişerken patlamasın diye sivri uçtan yukarı doğru küçük birer çentik atılır. Tavada ısıtılan yağda önce patlıcanlar sonra biberler kızartılır. Bir tarafta kızartma yapılırken diğer tarafta da soğan ve domatesler küçük küçük doğranır. Başka bir tencerede ısıtılan bir-iki kaşık yağda önce soğan sonra salça, domates, kalan sarımsaklar ve toz kırmızı biber kavrulur. Su eklenir. Sos özleşince içine kızartılan patlıcan ve biberler atılır. 5-6 dakika sonra yağlı patlıcan veya diğer adlandırmasıyla imambayıldı yemeği hazır olur. Üstüne karabiber serpilir. Servisi, sıcakken yapılır. Yanında bulgur pilavı ile yoğurt, ayran ya da cacık tercih edilir. Yağlı patlıcan yemeğinin aynı malzemeler kullanılarak hazırlanan ve Datça tarafında yine ‘imambayıldı’ olarak adlandırılan bir başka şekli de, sos malzemesinin, bütün olarak kızartılan ve boylamasına karnı açılan patlıcanlara doldurup tavada ya da fırında pişirilmesi ile elde edilir. cut cloves into two. Wash the peppers and drain. Make a tiny hole onto the peppes from the tip to the top. Heat the olive oil in a skillet. First fry the eggplants then the peppers. In the meantime, chop the onions and tomatoes. In a seperate pan heat 1-2 tablespoons of olive oil. Add the onions and saute. Then add tomato paste, the rest of the garlic and ground paprika and continue sauteing. Add the water. When the sauce is cooked put the eggplants and peppers. Cook for 5-6 minutes. Season with pepper. Serve hot with bulgur and yoghurt. – Ayran or cacik (a kind of cold soup made of yogurt and cucumber) may also be served.- In a different version which is called imambayıldı around Datça, whole eggplants are fried and then cut in one side. Sauce is filled into laid eggplants and finally these eggplants are fried again or baked. 25-30'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2