Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

80 81 Dalleme, also known as dalama or dallampa is a plant that has large white flowers like daisy. It appears with the first rains of December and starts to blossoms between March and May. Delleme salad is made with offshoots and prouts that are picked when fresh. It is especially cooked around Datca. Dalleme is also cooked in earthenware on wood fire which is called celpleme in local language. Ingredients: -4-5 bunch dalleme -3-4 cloves garlic -3-4 tablespoons olive oil -1-2 tablespoons lemon juice Directions: Upon picking the herb, get rid of the leaves. Heat water in a pan and put them into the water and boil until melted. Then sieve. Add minced garlic on and pour hot olive oil over. In celpleme version, prepare a sauce made with flour, tomato paste, a little water, lemon juice and garlic, then pour on boiled dalleme. Dalleme salad is served with lemon slices. Squeeze it while eating. (optional). It is usually served with seafood as a salad or appetizer. DALLEME SALATASI DALLEME SALAD Dalleme, dalama ya da dallampa olarak da adlandırılan, iri beyaz çiçekli papatyaya benzer otsu bir bitkidir. İlk yağmurlardan sonra aralık ayı gibi çıkmaya, mart-mayıs ayları arasında ise çiçeklenmeye başlar. Dalleme salatası da, çiçek açmadan önce yani henüz taze iken toplanan dalleme dalları ve filizleri ile yapılan Datça tarafına özgü bir salata çeşididir. Salatası dışında, celplemesi yapılır. Malzemeler: -4-5 demet dalleme -3-4 diş sarımsak -3-4 yemek kaşığı zeytinyağı -1-2 yemek kaşığı limon suyu Yapılışı: Dalleme dalları ve gövdesi toplandıktan sonra sıyrılarak yaprak kısımlarından arındırılır, bir tencerede kaynatılan suda haşlanır, süzülür. Üzerine dövülmüş sarımsak eklenir ve sıcak zeytinyağı gezdirilir. Celplemesinde ise haşlanan dallemenin üzerine yağda kavrulan un, salça, az su, limon suyu ve sarımsak karışımından oluşan sos dökülür. Dalleme salatası limon ile servis edilir, isteyen yerken üzerine sıkar. Deniz ürünlerinin yanında hem salata hem meze olarak tercih edilir. 10-15'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2