Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı
84 85 Stonecrop, also known as genevir or seal celery is a plant that grows in the seashores, in crevices open to wind and waves and sandy environments. It is quite hard to pick this herb. It has a unique sour taste. It is eaten fresh or pickled and used in calamary sauce and salads. Ingredients: Brine: -500 gr.stonecrop -3-4 cloves garlic -2-3 cups vinegar - ½ tablespoon coarse salt - ½ tablespoon powdered essence of lemon Dressing : -1 lemon - ½ tea glass olive oil Directions: Take the leaves of stonecrop, wash and put into a jar. Add peeled garlic, powdered essense of lemon and coarse salt. Fill the jar with vinegar and close the lid. Keep it in a cool place for a week. It is ready to eat as salad and appetizer. When serving, take out of the vinegar. Pour olive oil and squeeze lemon. Fits well with seafood. KAYA KORUĞU SALATASI STONECROP SALAD Kaya koruğu, genevir ya da deniz kerevizi olarak da adlandırılan, deniz kenarında rüzgâr ve dalgalara açık kaya yarıkları ile kumluk yerlerde yetişen otsu bir bitkidir. Toplaması zahmetlidir. Ekşimsi ve damakta iz bırakan kendine özgü bir aroması vardır. Taze olarak ve daha çok da salamurası yapılarak tüketilir. Kalamar sosunda kullanılır, salatası yapılır. Malzemeler: Salamura için: -500 gr. kaya koruğu -3-4 diş sarımsak -2-3 su bardağı sirke - ½ yemek kaşığı iri tuz - ½ yemek kaşığı limon tuzu Üzeri için: -1 adet limon - ½ çay bardağı zeytinyağı Yapılışı: Kaya koruğunun taze yaprakları ayıklanır, yıkanır, bir kavanoza yerleştirilir. Soyulmuş sarımsaklar, limon tuzu ve iri tuz da eklenir. Üzeri sirke ile doldurulur, kapatılır. Bir hafta kadar serin ortamda bekletildikten sonra sararan kaya koruğu, salata ya da meze olarak yenmeye hazır hale gelir. Servis ederken, sirkeden çıkarılır, üzerine zeytinyağı ve limon suyu eklenir. Deniz ürünlerinin yanında iyi gider. 1 HAFTA
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2