Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

94 95 Rolled pasta is a kind of wedding dish that is cooked around Bodrum. It is prepared with dough and it was named after the way it is prepared. As a tradition , it is on the verge of being forgotten. Ingredients: - 1 kg. flour - 5 eggs - Salt - 1-2 tablespoon vegetable oil - Water - 3-4 tablespoons butter - 500 gr. dry cottage cheese Directions: Knead a dough that is not too stiff by using flour, egg, water and salt. Divide dough into pieces, shape them into smooth balls and leave aside for 30-60 minutes. Roll each of the balls neatly. Cut the squares of 3-3,5. Fold the square pieces around wooden skewers by rolling and squeezing them gently. Dust a cloth with flour and place pasta pieces onto it. Leave them in open air to dry for 3-4 days. Boil water in a pan. Add salt and vegetable oil. Boil the dried pastas in the water. Check the middle of pastas because these parts are thicker than the other parts. Once it is cooked put them into cold water and sieve. In the bottom of a pan, put some of the dry cottage cheese. Put some of the boiled pasta onto it. And then make a layer of cheese again. Continue doing this until there are 3-4 layers. On the top layer there should be cheese. Heat the butter in a separate pan and pour onto the pasta, lower the heat and cook. Serve hot. DÜRME MAKARNA ROLLED PASTA Dürme makarna, ismini yapılış şeklinden alan, Bodrum tarafına özgü olan ve hamurdan yapılan bir düğün yemeği çeşididir. Gelenekteki yeri açısından, kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerden biridir. Malzemeler: - 1 kg un - 5 adet yumurta -Tuz - 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ -Su - 3-4 yemek kaşığı tereyağı - 500 gr. çökelek Yapılışı: Un, yumurta, su ve tuz ile çok sert olmayan bir hamur yoğrulur. Hamurdan bezeler yapılıp 30-60 dakika kadar dinlendirildikten sonra ince yufkalar açılır. Yufkalar, 3-3,5 cm2’lik kareler halinde kesilir. Kare dilimler, kısa bir çöp şiş çubuğu etrafında köşesinden başlayıp, yuvarlamak ve hafifçe elde sıkıştırmak suretiyle katlanır, havadar bir yere serilen bez üzerinde un serpilerek 3-4 gün kurumaya bırakılır. Kuru makarnalar, içine tuz ve sıvıyağ eklenerek kaynatılan suda haşlanır. Daha kalın olan orta kısımlarından pişip pişmediği kontrol edilir. Pişince, soğuk suya alınır, süzülür. Bir tencerenin tabanına, çökeleğin birazı konur. Üstüne haşlanan makarnadan yerleştirilir. En üstüne çökelek gelmek şartıyla, bu işlem 3-4 kat olana kadar devam ettirilir. Üstüne kızdırılmış tereyağı gezdirilir ve kısık ateşte demlendirilir. Servisi, sıcakken yapılır. 15-20'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2