Zeytin Ağacının Gölgesinde Bursada Zeytin ve Zeytinyağı Kültürü

321 Zeytin Ağacı’nın Gölgesinde Bursa’da Zeytin ve Zeytinyağı Kültürü Maddi Kültür Zeytinin hiçbir parçasının atılmadığı geleneksel kültür içinde, çocuklar zeytin çekirdeklerini yıkadıktan sonra çekirdekler ile “beştaş” adı verilen oyun oynar. Zeytin çekirdekleri yıkandıktan sonra çekirdekler kurumadan uç kısımlarından ipe dizi- lerek tespih yapılır. Zeytin üretimi yapan bütün evlerde zeytin çekirdeklerinden yapılan tespih bulunmaktadır. Zeytin ve zeytinyağı halk hekimliğinde hastalıkları iyileştirmek ve hastalıklardan korunmak amacıyla günümüzde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Zeytinyağı sade olarak kullanıldığı gibi çeşitli otlarla karıştırılarak içilir veya hastalığın olduğu bölgeye sürülür. *Gemlik- Umurbey’de kılıç çiçeği adı verilen sarı kantaron otu çiçeklerini açtığı zaman taze olarak zeytinyağına konur, sarı kantaron otu rengini zeytinyağına verince ağrıların kesilmesi için ağrının olduğu yerlere sürülür. *Kudret narı olgunlaşınca ezilerek zeytinyağına konur, mide ağrıları ve bağırsak rahatsız- lıklarında sabahları aç olarak kaşık ile yenir. *Düşme ve yaralanmalara karşı zeytin çekirdeği ile birlikte kırılarak yaralanan bölgeye sarılır. *Özellikle kadınlar kemiklerinin güçlenmesi için vücutlarını zeytinyağı ile yağlayarak gü- neşlenirler. *Kulak ağrısına ve kulak tıkanıklığına karşı kulağa zeytinyağı damlatılır. *Hastalıklara karşı korunmak için her sabah bir kaşık zeytinyağı içilir. *Zeytinyağı kükürt ile karıştırılarak uyuz olan kişinin bütün vücuduna sürülür, bu işlem üç kere tekrarlanır. *Sönmüş kirecin suyuna zeytinyağı dökülerek merhem yapılır yanıklara sürülür. *Hayvanların boynuzlarına zeytinyağı sürülür. *Sabun kazınır, soğan ezilir, patates rendelenir zeytinyağı ile karıştırılarak çıbanın üzerine sürülür. *“ Su görmedik” zeytin ezilmeye başladığı zaman üzerine çıkan ve “zeytin sütü” adı verilen ilk yağlı su karışımı bir kavanoza konulur, sivilce ve yaralanmalarda sürülür. *Çocuklar kaşınınca halk hekimi tarafından çocuğun sırtından topuğuna kadar jiletle çizilir, üzerine “ zeytin sütü” pamukla sürülür. *Zeytinyağının içine göktaşı atılır göktaşı eriyince yaralara sürülür. *Zeytin ve zeytinyağı üretimi geleneksel konut mimarisinde de etkili olmuştur, zeytinin işlendiği, zeytin kuyularının bulunduğu, zeytin ve zeytinyağının depolandığı evlerin giriş katı ma-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzNDcy