Zeytin Ağacının Gölgesinde Bursada Zeytin ve Zeytinyağı Kültürü

324 Zedal KONDAKÇI T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Fotoğraf 19 Zeytinyağı Bursa mutfağında sebze yemekleri başta olmak üzere tatlılar ve hamur işlerin- de yaygın olarak kullanılmaktadır. Sabah kahvaltılarında ve çay saatlerinde zeytinin her çeşidi, zeytinyağı kekik ve kırmızıbiberle süslenerek “ekmek banılır”. Zeytinsiz sofra kurulmaz, günün her saatinde kurulan sofralarda zeytin başköşedeki yerini alır. Ramazan ayında zeytin olmadan sofra kurulmaz, oruçlar zeytinle açılır. Özellikle zeytin zamanı yeni tuzlanmış lezzetli zeytinler kavanozlara doldurularak eşe dos- ta hediye olarak verilir. Komşuluk ilişkilerinde, komşusunun tabağı boş verilmez, tabak zeytin ile doldurulur. Zeytin üretimi yapılan bölgelerde hayvansal yağların yerine kek, börek, tatlılar, sebze ve ot yemeklerinde “daha sağlıklı, biz buna alıştık” denir, zeytinyağı kullanılır. Yemeklerde kullanı- lan malzemeye ve pişirme yöntemine göre zeytinyağı çeşitleri de değişir, salatalarda genellikle güzel kokusundan dolayı ilk sıkım yağ, kızartmalarda ve sıcak yenen yemeklerde olgunlaşmış zeytinden yapılan zeytinyağı kullanılır. Baklava gibi ağır hamur tatlılarında ve kızartılarak şerbete atılan tatlıları daha sağlıklı bir hale getirmek için zeytinyağı tercih edilmektedir. Zeytinyağı ile ha- zırlanmış sebze yemekleri soğuk olarak tüketilmez, ocakta ısıtıldıktan sonra sıcak olarak servisi yapılır.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzNDcy