Zeytin Ağacının Gölgesinde Bursada Zeytin ve Zeytinyağı Kültürü

317 Zeytin Ağacı’nın Gölgesinde Bursa’da Zeytin ve Zeytinyağı Kültürü Maddi Kültür Ayrıca yeşil zeytin “ilk sıkım” yağ olarak yağı çıkarılmak üzere yağhaneye gönderilir. Ol- gunlaşmamış olan zeytinlerden yapılan ilk sıkım yağın rengi zeytinden dolayı yeşil, olgunlaşmış zeytinden sıkılan “geç sıkım zeytinyağı” açık sarı renkte olur. Fotoğraf 13 Fotoğraf 14 Zeytin toplandıktan sona makinalarda iriliklerine göre beş boya ayılır ilk üç boyu sofralık zeytin olarak, diğer iki boy zeytinler yağlık olarak ayrılır. Yağlık olarak ayrılan zeytinler çuvallara doldurularak yağhaneye götürülür. Yılın sadece iki - üç aylık döneminde faaliyette olan yağhane- ler endüstriyel makinalar ile hizmet vermektedir. Yağhane sahibi sezon başlamadan önce yağha- nesini temizler makinalarına bakım yapar ve ilk faaliyete geçeceği gün, sezonun bereketli olması, kazancının bol olması dilekleriyle bereket duası okuyarak yağhanesini açar. Fotoğraf 15

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzNDcy