Misis Höyük ve Köprüsü Adana il merkezinin 27 km. doğusunda, Yüreğir ilçesi Yakapınar Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Mopsuhestia Antik Kenti’ni Truva kahramanlarından Mopsos’un kurmuş olduğu söylenmektedir. Mopsos, savaşın ardından buraya gelerek kenti baştanbaşa onarmasından dolayı kente Mopsos’un yurdu anlamına gelen Miopsusestia olarak anılmaya başlanmış, bu isim zaman içinde değişerek Misis adını almıştır.
Misis Höyük’te yapılan kazı çalışmaları ile yerleşim tarihinin MÖ 7.000’li yıllara kadar uzandığı belgelenmiştir. Höyük Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Hitit, Demir Çağı, Hellenistik Dönem, Roma Dönemi ve Ortaçağ’da yerleşim görmüştür. Roma ve Bizans Dönemi’nde önemli bir merkez olan Kent, Ceyhan Nehri’ne bakan kireçtaşı sırt üzerinde ve Ceyhan Nehri’nin doğu ve batı kenarına kurulmuştur.
Köprü MS 4. yy.da Roma İmparatoru Flavius Julius Constantius tarafından Ceyhan Nehri’ni aşmak için dokuz gözlü olarak yaptırılmış, MS 6. yy.da Bizans İmparatoru I. Justinian tarafından onarılmıştır. Misis’te, kenti doğu batı yönünde bağlayan dokuz gözlü taş köprü, akropoldeki surlar, su kemerleri, hamam, kaya mezarları, kentin kuzeyinde stadion, güneyinde tiyatro kalıntısı ve Selçuklu Dönemine ait Havraniye Kervansarayı önemli ayakta kalan eserlerdir.
TGA
Köprü ile ilgili bir efsaneye göre ölümsüzlük ilacını bulan Lokman Hekim köprüden geçtiği sırada ölümsüzlük ilacının formülünün yazılı olduğu kağıdı nehre düşürüp kaybettiği rivayet edilir.
Kaynak: Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Köprü
Kültür Turizmi
Ceyhan Nehri kenarında olduğu için Adana İlinin Ceyhan İlçesine giden her türlü vasıta ile gidilebilir.
Unnamed Rd, Geçitli Cumhuriyet,, 01358 Yüreğir/Adana