Karakuş Tümülüsü, Adıyaman’ın Kahta ilçesindedir. Kommagene ailesine ait mezar yeri olarak Kral II. Mithridates tarafından annesi İsias için yapılmıştır. Daha sonra kraliyet ailesinden başka kadınlar da buraya gömülmüş olduğundan tümülüs, kadınlar anıt mezarı olarak da bilinmektedir.
TGA
Yaklaşık 110 metre çapındaki tümülüs ilk yapıldığında 30 metre yükseklikte olup, günümüzde ise yüksekliği yaklaşık 20 metredir. Tümülüsün çevresinde yapılmış olan altı adet sütundan ise günümüze yalnızca dört tanesi ulaşabilmiştir.
Tümülüsün güneye bakan yönünde, yöre halkının “karakuş” olarak andığı, üzerinde kartal heykeli olan sütun bulunur. Tümülüse literatüre giren adını veren sütun yaklaşık 2,5 metre yüksekliktedir.
Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kuzeydoğuda heykeli olmayan bir sütun ile hemen yanında baş bölümü eksik bir boğa heykeli olan diğer sütun yer almaktadır.
Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kuzeybatıda bulunan tek sütunda ise Kommagene Kralı II. Mithridates ve kız kardeşi Laodike’nin kabartmalarının olduğu bir tablet ile yine bu alanda sütunu yıkıldığı için yerde duran bir aslan heykeli bulunmaktadır.
Kommagene Krallığı’nın Roma İmparatorluğu tarafından ilhak edilmesi sonrasında Karakuş Tümülüsü ve mezar odaları tahrip edilmiş; özgün hali surlarla çevrili Karakuş tepesinin tonlarca ağırlıktaki taşları Cendere Köprüsü inşaatında kullanılmıştır.
Karakuş Tümülüsü, Nemrut Dağı Milli Parkı’nın giriş noktası olarak belirlenmiştir ve milli parkın içinde yer almaktadır.
Kaynak:
Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kahta Turizm Danışma Bürosu web sitesi. “Karakuş Tümülüsü.”
Tümülüs
Kültür Turizmi
Kahta İlçesi'nin 20 kilometre kuzeyinde ulaşım araçlarla sağlanmaktadır. Adıyaman / Kahta
Karşıyaka, 4025. Sk. No:17, 02402 Bağözü/Kâhta/Adıyaman