­ DOLAZ | Kültür Portalı

Dolaz - Aksaray

Dolaz Malzemeleri Nelerdir

  • 1 su bardağı süt veya su
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 çay kaşığı kırmızı pul biber

Dolaz Nasıl Yapılır

Tencereye önce süt, ardından azar azar un devamlı karıştırılarak dökülür ve karıştırılarak pişirilir. Muhallebi kıvamına gelince içine tuz dökülür. 2,3 taşım sonra tencere ocaktan alınır. Dolaz tabaklara paylaştırılır, üzerine pul biberli eritilen tereyağı gezdirilir ve servis edilir.
 
Not: Dolaz çabuk hazırlandığı için annelerin işini kolaylaştırır, Aksaray yöresinin genelinde sevilerek yenir. Kıvam olarak unu arttırıp azaltmak hane halkının tercihine bağlı olarak değişiklik gösterir.
 
Kaynak: Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri, 2018.
Görüntülenme Sayısı : 3833    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 28 Temmuz 2025 Pazartesi