2013 yılında tescil edilen Boraboy Gölü Tabiat Parkı, Amasya ilinin Taşova ilçesinde yer almaktadır.
Tabiat Parkı, Amasya il merkezine 62 kilometre uzaklıkta olup alana ulaşım asfalt yol ile sağlanmaktadır. Taşova ilçe merkezine uzaklığı ise 22 kilometredir. Amasya Merzifon Havaalanı’ndan Tabiat Parkına olan mesafe 91 kilometredir.
Alan, ziyaretçilerin piknik, doğa yürüyüşü, göl-deniz bisikleti, fotoğraf çekimi, bitki ve yaban hayatı gözlemi gibi faaliyetleri yapmasına elverişlidir.
Tabiat Parkı içinde günübirlik kullanıma yönelik kır lokantası, yürüyüş yolları, mescit, çocuk oyun alanları, piknik masaları, büfe, çeşme ve otopark yer almaktadır.
Alan içerisinde ailelerin konaklamalarına elverişli kır evleri de bulunmaktadır.
Boraboy Gölü Tabiat Parkı’nın kuzey yamaçlarında ağırlıklı olarak Doğu Kayını, Karaçam, Sarıçam ve Meşe ağaçları yer almakta olup, alanın güney yamaçlarında ise Sarıçam, Karaçam ve karışık çalı toplulukları yer almaktadır.
Doğal heyelan set gölü karakterindeki Boraboy Gölü, alana sucul yaşam anlamında en önemli katkıyı sunmaktadır.
Flora Bilgileri
Amasya bölgesi endemik bitkiler açısından önemli bölgelerden birisi olup, Boraboy Gölü ve çevresi Amasya’nın en önemli endemik bitki alanıdır. Amasya’da son yapılan değerlendirmeler sonucunda Amasya il sınırlarında 245 endemik taksonun (tür-alt tür varyete) bulunduğu anlaşılmış olup, bunların 29 adet endemik tür Amasya – Akdağ - Boraboy Gölü ve çevresinde yayılış göstermektedir.
Fauna Bilgileri
Tabiat Parkı Alanında, halen varlığı bilinen yaban hayvanları şunlardır:
Memeliler: Karaca, tavşan, kurt, tilki, yaban domuzu, sincap, kirpi, gelincik, porsuk.
Kuşlar: Yerli ve göçmen birçok kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında bıldırcın, kınalı keklik, çil keklik, sakarmeke, çulluk, üveyik, kumru, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, bülbül, Öter-Ökse Ardıç, karabatak, gri balıkçıl, balaban, leylek, kara leylek, şahin, atmaca, akbaba, uludoğan, puhu, alaca ağaçkakan, serçegiller, kırlangıçgiller, sığırcıkgiller, kargagiller, Anadolu Sıvacı Kuşu, Sıvacı Kuşu, Çam-Büyük-Mavi Baştankara, Çütre, Tırmaşık Kuşu, Kızılgerdan,
Sürüngenler: Kır kaplumbağası, su kaplumbağası, kertenkeleler, yılanlar, salyangozlar
Balıklar: Boraboy Gölü içerisinde sazan ve yayın gibi tatlı su balıkları mevcuttur. Sportif olta balıkçılığına uygun olan Boraboy Gölü'nde yayın balığı, sazan, tatlı su kefali avlayabilirsiniz. Gölün çevresinde çadır kurabilir, piknik yapabilirsiniz. Gölün çevresinde ayrıca bungalov tipi konaklama tesisleri bulunur.
Yapılabilecek turizm aktiviteleri: Doğa yürüyüşü, göl bisikleti, fotoğrafçılık, sportif olta balıkçılığı, bitki ve yaban hayatı gözlemciliği, kampçılık
Kaynak: Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
Amasya Turizm Aktiviteleri