Amasya Yalıboyu Evleri, Yeşilırmak kenarında, tarihi sur duvarları üzerine, ahşap çatkı arası ve kerpiç dolgulu olarak inşa edilmiş evlerdir. Kırma ya da beşik çatı üzerine oluklu kiremitle örtülü biçimde düzenlenmiş olan ve geleneksel bir Osmanlı evinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan bu evler, Amasya’nın tarihsel kimliğiyle uyumlu bir görünümdedir.
Tanıtma Genel Müdürlüğü Arşivi, Gülcan Acar
Evler bitişik nizamda, bodrum üzeri tek kat ya da iki katlı olarak düzenlenmişlerdir. Bazı uygulamalarda birinci kat üzerinde, bazı uygulamalarda ise ikinci kat üzerinde köşk olarak bilinen şahniş yer almaktadır. Evler genellikle avlulu ve bahçelidir. Avluda su kuyusu ve ocak, ilk göze çarpan nesnelerdir.
Amasya evlerinde iç ve dış bölümlerde yer alan bütün birimler arasında kesintisiz bir bağlantı söz konusu olup bu bağlantı birbirini tamamlayıcı niteliktedir. Konutların ikinci kat uygulamaları genellikle dışa taşkın, cumbalı olarak yapılmakta ve bu sayede hem evin planında bir simetri oluşmakta hem de daha fazla yer kazanılmaktadır.
Tanıtma Genel Müdürlüğü Arşivi, Gülcan Acar
Günlük yaşam, evlerin iç mekânında sofa (hayat) etrafında biçimlenen odalar içerisinde geçmektedir. Bu odalarda genellikle ocak, şerbetlik, yüklük (gömme dolap), raf ve sedir gibi işlevsel birimler bulunmaktadır. Ayrıca birkaç örnek dışında evlerde bağımsız bir gusülhane (banyo) bulunmadığı için bazı odalarda büyük ve geniş olarak tasarlanan yüklükler, gusülhane olarak düzenlenmiştir.
Kaynak: Amasya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Sivil Mimari
Kültür Turizmi
Şehir Merkezinde Yeşilırmak kenarındadır.
Bahçeleriçi, Büyük Ağa Cd. No:1, 05200 Amasya Merkez/Amasya