Ahi Şerafettin Camii, Ulus Samanpazarı’nda, Ankara Kalesi’nin güney ucunda yer almaktadır. Anadolu’nun Orta Çağ dönemi ahşap direkli ve kirişli camilerinin en önemli örnekleri arasındadır.
Altındağ Belediyesi, Abdullah Durman
Cami, doğusunda bulunan türbe külliyesinin duvarına gömülü olan ve antik çağdan kalma aslan heykeli nedeniyle Arslanhane Camii olarak da anılmaktadır.
Altındağ Belediyesi, Abdullah Durman
Caminin inşa kitabesi yoktur. Önceleri, 13. yüzyılın başlarında Seyfeddin Çeşnigir tarafından inşa edildiği düşünülmüştür. Ancak caminin ahşap minberi üzerinde yer alan kitabeden 1289-1290 yıllarında, Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Mesud zamanında, Ahi Şerafettin’in babası ve amcası olduğu düşünülen Ahi kardeşler tarafından inşa edildiği anlaşılmıştır.
Altındağ Belediyesi, Abdullah Durman
Cami, dikdörtgen biçimindedir. Dış görünüşü oldukça sade olan caminin beden duvarlarında moloz taş kullanılmıştır. Bunların arasında Roma ve Bizans dönemlerine ait işlenmiş pek çok devşirme unsur vardır.
Caminin mihrabı, Selçuklu döneminin Anadolu’daki en özgün unsurlarından biri kabul edilmektedir. Mukarnas nişli mihrap, çini mozaik ve alçı ile yapılmıştır. Beden duvarlarından çıkıntı oluşturarak tavan hizasına kadar yükselen mihrap, bütünüyle büyük bir pano meydana getirmektedir.
TGA
Caminin minberi ceviz ağacından yapılmıştır. Ağaç oymacılığı bakımından devrinin en başarılı örneklerinden kabul edilmektedir. Minberin kapısı, tacı, iki yan aynalıkları ve korkulukları zarif oymalarla bezenmiştir.
TGA
Caminin doğu, batı ve kuzey cephelerinde olmak üzere üç kapısı vardır. Bunlardan kuzeyde olanı bir taç kapı görünümündedir. Taç kapının doğusuna bitişik olarak, devşirme malzemeyle yapılmış kare kaideli, tek şerefeli ve ince petekli minare bulunmaktadır.
Altındağ Belediyesi, Abdullah Durman
Kaynaklar:
Vakıflar Genel Müdürlüğü, “Gelenekten Geleceğe Ahşap Camiler”
Büyük Selçuklu Mirası, Arslanhane Camii