­ RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ | Kültür Portalı

Rahmi M. Koç Müzesi - Ankara

Ankara Kalesi ana giriş kapısının karşısında yer alan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi 2005 yılında ziyarete açılmıştır. Ankara’nın ilk sanayi müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi tarihi Çengelhan ve Safranhan olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan Çengelhan, günümüze kadar ayakta kalmayı ve özgünlüğünü koruyabilmeyi sağlamış nadir yapılardandır. Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un iş hayatına başladığı yıllarda kullandığı bir dükkâna da ev sahipliği yapan Çengelhan, 2003-2005 yılları arasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmasında aslına uygun olarak yeniden yapılandırılmıştır. Nisan 2005’de ise Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na bağlı bir müze olarak ziyarete açılmıştır.

Safranhan ise 1511 yılında yaptırılmış ve tipik bir Anadolu kervansarayı olarak hizmet vermiştir. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında cezaevi olarak kullanılan han, 2016 yılına kadar süren restorasyon çalışmalarından sonra müzenin uzantısı olarak ziyarete açılmıştır.

Küçük modellerden buhar motorlarına ve klasik otomobillere kadar zengin bir çeşitliliğe sahip müze 32 odada denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan tıp alanına kadar pek çok sanayi kolunun geçmişini gözler önüne seren 4 binden fazla objeye ev sahipliği yapmaktadır.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Tatil Günleri: Pazartesi, dini bayramların arife ve birinci günü

Kaynak: Ankara Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Ankara Rehberi (2014) ve Rahmi Koç Müzesi Web Sayfası

Ankara Gezilecek Yerler

Müze
Kültür Turizmi
Ulaşım Müze şehir merkezine çok yakın olup, Ankara Kalesi ana giriş kapısının tam karşısında, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin hemen yukarısında yer almaktadır. Müze yakınlarında otopark alanları bulunmaktadır. Minibüs Ulus Hastaneler Bölgesi'ne gelen tüm minibüslerle Hacettepe Hastanesi'nde inip, Altındağ Belediyesi'nin önünden geçip, müze levhalarını takip ederek Koyunpazarı Yokuşu'ndan yürüyebilir ya da taksiye binebilirsiniz. Otobüs Ulus'a gelen tüm otobüslerle Ulus Meydanı'nda inip Hisar Caddesi'nden Ankara Kalesi istikametinde yürüyebilir ya da taksiye binebilirsiniz Metro-Ankaray Ulus Metro istasyonunda inerek Hisar Caddesi'nden Ankara Kalesi istikametinde yürüyebilir ya da taksiye binebilirsiniz.
Adres: Necatibey Cad. Depo Sokak No: 1 Altındağ
0 (312) 309 68 00
0 (312) 309 12 10
ankara@rmk-museum.org.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 27093    Eklenme Tarihi : 21 Ağustos 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 20 Şubat 2023 Pazartesi