Eski adı Bazgiret olan yeni ismi ile Maden Köyü olarak geçen köy, Artvin ili, Şavşat İlçesi'ne bağlıdır. Kesin olarak bilinmemekle birlikte, Bazgiret adının vadideki bitki örtüsünden esinlenerek verildiği tahmin edilmektedir. Diğer bir olasılık ise, vadiye ilk yerleşen ailenin şimdiki Çimen soyadını yani gürcüce ise Bezgi-yent olarak geçen soyun olması sonucu olduğudur. Bazgiret adının bu aile adından türemiş olabileceği de söylenebilir. Şavşat'ın kaza olarak yeniden teşkiltlanmasından sonra, tüm köylerinde olduğu gibi, isimlerin değiştirilmesi ile birlikte, Bazgiret de Maden Köyü olarak adlandırılmıştır.
Karadeniz Bölgesi'nın, Artvin İli'nin Karçal Dağları doğusunda Şavşat ilçe hudutlarında İmerhev olarak da adlandırılan bölgededir. Köyün adı ile anılan Maden Köyü deresi 2 bin 500 metre yükseklikteki Kotela Dağı'nda doğar, tamamı 5 şelaleden oluşan Maden Köyü Şelalelerı'nden sonra köy arazisini bölerek köyün kuzeyinden doğusundaki Çağlayan Köyü'ne akar. Maden Köyü üç tarafı kaya ve ormanlarla çevrili bir vadidedir. Şavşata uzaklığı 27 kilometre ve ortalama rakım farkı 1900 metre yüksekliktedir.
İmerhev Bölgesi'nin bütün tipik özelliklerini Maden Köyü'nde bulmak mümkündür. Bu yükseklikteki değişkenliğe bağlı olarak bitki örtüsünde de tam bir çeşitlilik mevcuttur. Öyle ki, bir saatlik bir yaya yolculuğunda inanılmaz çeşitliliği bir arada yaşamak mümkündür. Kesin bilgilerin olmamasi ile birlikte, ilk yerleşim belirtileri Cağlayan-Maden yolu üzerinde mevcut olan Kale ve Sazgirel sırtındaki gözetleme veya dini inançlarla ilişkili olarak kullanilmasi amacı ile yapılmış olan ve şimdi yalnız temelleri bulunan ve bir yığın durumda olan yapının inşasından sonra o zamanlarda bir orman durumunda olan bu vadiye ilk yerleşimin yaklaşık 1000 yıl önce başladiği tahmin edilebilir. Tüm köy evlerinin ahşaptan yapılmış olması yerli ve yabancı misafirlerin ilgisini çekmektedir.
Artvin Turizm Aktiviteleri