Kyzikos Antik Kenti, Balıkesir’in Erdek ilçesi sınırları içinde, Kapıdağ Yarımadası’nın anakarayla birleştiği bölgede yer almaktadır.
Kyzikos kentinin tarihi çağları, MÖ 8. yüzyılın ortalarında başlamaktadır. Kent, stratejik konumu sayesinde yüzyıllar boyunca önemli bir yerleşim ve ticaret merkezi olmuş; ancak deprem kuşağı üzerinde bulunması nedeniyle zamanla terk edilmiştir. MS 6. yüzyılın ortalarında meydana gelen depremden sonra ise halkın büyük bir bölümünün göç ettiği ve kentin eski önemini kaybettiği bilinmektedir.
Etrafının güçlü sur duvarları ile çevrili olduğu anlaşılan kentin sınırları içinde bulunan ve Anadolu’nun en büyük tapınağı olduğu düşünülen Hadrian Tapınağı ile amfitiyatro, nekropol, metroon, bouleterion, tiyatro, akropol ve agora gibi unsurlar kentin dikkat çekici yapıları arasında yer almaktadır. Ayrıca Kyzikos, üç adet limana sahip ender kentlerden biridir.
Günümüzde, Kyzikos Antik Kenti’nde kalıntıları tespit edilen yapıların ortaya çıkarılmasına ve kentin turizme kazandırılmasına yönelik kazı çalışmaları halen devam etmektedir. Kentte gerçekleştirilen bilimsel kazılarda ele geçen sikkeler ve diğer buluntular ise Balıkesir Bandırma Müzesi’nde sergilenmektedir.
Kaynaklar:
Koçhan, Nurettin (2013). “Kyzikos, Hellespontus’da Bir Eyalet Merkezi.” Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi (31), s. 69-91.
Has, Ahmed Cuneydi ve Meral, Korkmaz (2017). “Batı Anadolu Ticaretine Yön Veren Bir Liman: Kyzikos Antik Kenti Hytos Limanı”. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi (38), s. 105-115.
turkishmuseums.com. “Balıkesir Bandırma Müzesi.”
Balıkesir Gezilecek Yerler