Halk Müziği halk tarafından benimsenen ve kulaktan kulağa yayılarak halkın sahibini bilmeden çalıp söylediği ezgilere denilmektedir. Balıkesir İl sınırları birçok kültürel yapıya ev sahipliği yaptığı için müzik kültüründe de zenginlik görülmektedir. Balıkesir Halk Müziği türlerine baktığımızda “Barana Havaları”, “Zeybek Havaları”, “Güvende” olarak çeşitleyebiliriz. Bunların yanında bir başka tür de Tahtacılar’ da görülen semah, nefes ve deyişlerdir. Barana havalarında görüldüğü gibi zeybek, bengi ve güvende türünde müzikler ile düğün havaları, kına havaları, ağıtlar, sözlü oyun havaları, efe türküleri, yiğitlik, koçaklık üzerine yazılmış türküler, Edremit-Kaz Dağı yörelerindeki semah, nefesler ve deyişler yörenin ezgi yapılarına örnektir. Ritmde 9 zamanlı usuller çoğunluktadır. 4 zamanlı ana usuller ile 5 zamanlı birleşik usul örneklerine de rastlanmaktadır.
Yörenin başlıca türküleri şunlardır: Akpınar Yapısına, Evlerinin Önleri Sarı Karınca, Azime Türküsü, Ninna Ninna, Kayalcanın Daşları, Hatçam Çaylar Yaptın mı, Entarisi Damgalı, Mendili Oyaladım, Al Geydim Alsın Diye, Ayva Çiçek Açmış, İki Keklik, Aşağı Yoldan Geliyormuş Üç Atlı, Kurban Olam Kalem Tutan Ellere.
Ayva Çiçek Açmış Türküsü
- Yöre: Dursunbey / Balıkesir
Ayva çiçek açmış yaz mı gelecek Gönül bu sevdadan vaz mı geçecek Bana da ettiklerin az mı gelecek Yandım Allah yandım yandırma beni Derin uykulardan kaldırma beni Yandım Allah yandım yandan bakana Canım kurban olsun camdan bakana. Evlerinin önü vişne fidanı Dolanı dolanı buldum odanı Hani de bu odanın körpe fidanı (Nakarat) Evlerinin önü duttur geçilmez Dutun yaprakları sıktır seçilmez Anadan geçilir yardan geçilmez (Nakarat) Evlerinin önü bulgur dübeği Dübeğe vurdukça sallar göbeği Ne sen gelin oldun ne ben güveyi. (Nakarat) Kaynakça: http://www.balikesirkulturturizm.gov.tr/TR,65883/halk-kulturu.html adresinde yayınlanmakta olan web sitesinden 07.07.2014 tarihinde alınmıştır.