­ BARTIN İŞİ TEL KIRMA | Kültür Portalı

Bartın İşi Tel Kırma - Bartın

El Sanatları

17'nci yüzyıldan günümüze ulaşan tel kırma tekniği, dokuma siyah veya beyaz tül üzerine gümüş tel işlenerek yapılan bir el sanatıdır. Adını işleme sırasında kullanılan gümüş telin el ile kırılarak koparılmasından almaktadır. Yüzyılların çok değerli desenlerini gümüş pırıltılı ışıklarla yansıtan tel kırmanın; geçmişte daha çok çarşaf, yatak örtüsü, yastık örtüsü, kırlent, karyola eteği, bohça, çeşitli boyda örtüler vb. ürünler üzerinde kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde ise bu tekniği oda takımlarında, yatak takımlarında, yemek ve çay takımlarında, dış giyim ve giyim aksesuar ürünlerinde uygulamak mümkündür. Özellikle her türlü balolarda ve özel günlerde kullanılan şal ve giyim aksesuarları ilgi çekmekte ve Uluslararası alıcıları bulunmaktadır.

Oda takımlarında; masa örtüleri, panolar, kırlentler, çeşitli büyüklükte örtüler, tuvalet takımı örtüleri, abajurlar, kutular vb. ürünler, Yatak takımlarında; yatak örtüsü, kırlent, bohça vb. ürünler, Yemek ve çay takımlarında; tepsi örtüleri, Amerikan servisleri vb. ürünler, Dış giyimde; fantezi elbiseler, bluz, pantolon vb. kıyafetler, Giyim aksesuarlarında; çanta, gözlük kılıfı, kemer, eşarp, fular, şal, etol, şapka, mendil, vb. ürünler, Duvar aksesuarlarında; portre, çiçek vb motifli tablolar, Bartın’da yaygın olarak üretilen ürünlerdir.

Tel kırma sanatı halkın yaşamına her alanda yerleşmiş gibi görünmektedir. Düğünlerde, türkülerde, günledelik hayatta her yerde tel kırmaya dair izler bulunabilmektedir. Bartın’da gelinlerin yüzüne “tel kırma”dan yapılan bir örtü örtmek gelenektir. Bu gelenek bazı türkülerde de kendini göstermektedir. "Merdivenden İnerken" adlı türküde gelinin başındaki tül ile tel kırma işi kastedilmektedir. "Nerede dost olanlar Derde derman bulanlar Kolayını deyverin Sevdadan kurtulanlar Elif üstünde miller Gergef üstünde simler A benim sevdiceğim Bizi ayıran kimler." Türkünün sözlerinde ise tel kırma işinin simlerle gergef üzerinde işlendiği anlatılmaktadır.

Tel kırmalar Bartın işi olarak da bilinir. Ülkemizde sadece Bartın’da üretilirken, son yıllarda bazı illerimizde de üretildiği görülen tel kırma tekniğinin Bartın’a ait bir işleme olduğunu kanıtlamak adına 2009 yılında “Coğrafi işaret Tescil Belgesi” alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 1174    Eklenme Tarihi : 30 Nisan 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 28 Aralık 2020 Pazartesi