­ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ (TREKKİNG) - BOLU YAYLALARI | Kültür Portalı

Doğa Yürüyüşü (Trekking) - Bolu Yaylaları - Bolu

Bolu arazi yapısı, iklimi, su kaynakları ve doğal bitki örtüsü gibi özellikleriyle yayla zengini illerimizden biridir. Bolu yaylaları sayı bakımından fazlalığın yanında (380), doğal güzellik ve uygun iklim bakımından da Türkiye’nin önde gelen yaylaları arasındadır. Sayının fazla olmasına karşın, genelde her bir yaylanın alan genişliği fazla değildir. Yaz aylarının sadece sağlıklı serinlik içinde geçmesi değil, fazla yağışlı olmaması da Bolu yaylalarının kullanışlılığını artırmaktadır. Ulaşım olanakları genelde iyi durumdadır. Ayrıca çoğu yaylalar orman kenarı, kimileri de orman içi konuma sahiptir. Bütün bu olumlu özellikler, Bolu’yu yayla turizmi açısından önemli bir potansiyel bölge yapmaktadır.

Aladağ Yaylaları: Bolu'nun 25 - 30 kilometre güneyindeki dağ yamaçları üzerinde yer alırlar. Orman alanları arasında, yemyeşil düzlükleri ile piknik için de ideal olan bu yaylaların çevresinde Aladağ Orman İşletme Tesisleri ve Aladağ İzcilik Kampında konaklama ve Göksu Göleti ile Beşpınarlar Mevkiinde Ülkemizin tek özgüven geliştirme ve doğa sporları merkezi bulunmaktadır. Bölgedeki yaylalar arasında trekking ve dağ bisikleti için uygun parkurlar vardır. Göksu göleti mevkiinde bulunan tesiste kamp ve piknik hizmeti de verilmektedir. 

Sarıalan Yaylaları: Bolu’nun 20 - 25 kilometre güneydoğusunda Kartalkaya yolu üzerinde, çevresinde 14 yaylanın olduğu bir yayla grubudur. Burada da kamp, piknik, trekking ve konaklamak için uygun yerler vardır. Saraycık yaylası kenarında bulunan gölet ise yöreye ayrı bir güzellik katmaktadır. Bölgede özel sektörce işletilen ve yıl boyu açık olan  konaklama tesisleri bulunmaktadır.

Kızık Yaylası: Bolu’nun 25 kilometre güneyinde Seben yolu üzerinde bulunan Kızık Yaylası'nın evleri, değişik mimarisiyle dikkati çeker. Bu evler çivi kullanmadan, çam ağaçlarından çatkılı, kenetleme ve birbirine geçme şeklinde yapılmıştır. Bu evlere merdiven yerine kullanılan kertilmiş tahtalarla çıkılır. Geniş ocakları ve kendine özgü eşyaları ile bu evler oldukça değişik özellikler taşırlar. 

At Yaylası: Bolu'nun 10 kilometre kuzeyinde 1150-1250 metre yükseltide 1-2 kilometre aralıklarla 7 adet yayla bulunmaktadır. Özellikle kirazları ile ünlü olan bu yayla grubunun etrafında meyve bahçeleri vardır. 

Gerede Yaylaları: Gerede'nin güneyinde 1200 - 1500 metre yüksekliklerde bulunan bu yaylalar, Haşat, Zorpan, Yünlü ve Doğu Köroğlu Dağları üzerinde bulunan Dörtdivan yaylalarıdır.

Göynük Yaylaları: 1000-1500 metre yükseltide aynı şeritte sıralanan yaylaların en önemlileri Karabey ve Kaşıkçı yaylalarıdır.

Kıbrısçık Yaylaları: Köroğlu Dağları'nın güney yamaçlarındaki düzlük alanlarda bulunurlar. Belen, Karaköy, Kökez, Bölücekkaya, Karadoğan ve 1825 metre yükseklikte bulunan Devevira, Tenbel, Ardalan en önemli yaylalardandır.

Mengen Yaylaları: Mengen İlçesi'nin doğusunda yer alan başlıca yaylalar; Sarıklı, Soğucak, Akçakoca, Bürnük, Sepetçiler, Çelebioğlu ve Çiftçatak yaylalarıdır.

Mudurnu Yaylaları: İlçenin 12 kilometre kuzeyi ve Abant Gölü çevresinde yer alırlar. 1550 metre yükseltideki Dedeler, Alpağut, Dodurga ve Dağyolu yaylaları en önemlileridir.

Seben Yaylaları: Kiraz Dağı çevresinde toplanmış, ortalama 1400 metre yükseltide olan bu yaylaların en önemlileri Taşlıyayla, Gerenözü ve Kızık yaylalarıdır. Seben yolu üzerinde Taşlıyayla mevkiinde yapılan ve yaklaşık 833 hektar alanı kaplayan Taşlıyayla Göleti çevresine çeşitli turistik tesisler yapıldığında, göletin bölgeye turistik hareketlilik kazandırması beklenmektedir.

Yapılabilecek turizm aktiviteleri: Doğa yürüyüşü (trekking), doğa sporları, kampçılık, dağ bisikleti

Kaynak: Bolu Kültür ve Turizm Rehberi, 2010, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bolu Turizm Aktiviteleri

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 31422    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Kasım 2024 Pazartesi