Sagalassos Antik Kenti, Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer almaktadır. Akdağ yamaçlarına kurulan kent, denizden 1500-1700 metre kadar yüksekliktedir. Roma döneminde Pisidia bölgesinin en önemli kentlerinden biri olmuştur. Sagalassos’ta bulunan yapıların büyük bir çoğunluğu Roma dönemine aittir.
TGA
Kentte ilk yerleşim izleri günümüzden 12 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. MS 13. yüzyılın başlarında ise Selçukluların, son Bizans askeri kale yerleşimini ortadan kaldırmasıyla kentte yaşam sona ermiştir.
Sagalassos, Anadolu'nun en iyi korunagelmiş antik kentlerinden biridir. Kente girişte, saray büyüklüğünde bir kent konağının avlusu ve salonları yer alır. Kentin alt kısmına büyük Roma İmparatorluk Hamamı hâkimdir. Aşağı agora etrafında, agora çeşmesi ile Apollo Klarios Tapınağı’nın ve Hadrian Çeşmesi’nin kalıntıları yer alır. Yukarı agora etrafında pek çok anıt açığa çıkarılmış ve onarılarak ayağa kaldırılmıştır.
TGA
Kentin en belirgin yapısı, suları günümüzde de çağlayan Antoninler Çeşmesi’dir. Kalıntılar arasında kent meydanına açılan iki anıtsal kemer, agoranın dört köşesinde yükselen onursal sütunlar, belediye binası, kent konseyi binası, kilise ve dans eden kızlar kabartmaları ile tanınan heroon dikkat çekicidir. Kentin antik kütüphanesi ile tiyatrosunun kalıntıları da günümüze ulaşmıştır.
TGA
Sagalassos Ören Yeri’nde gerçekleştirilen kazılarda çıkarılan pek çok eser
Burdur Müzesi'nde sergilenmektedir.
Kent, antik dönemlerdeki en uzun seramik üretimi merkezi olarak Dünya Mirası Listesi önerilmiş ve 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştır.
Kaynak: Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü