I.Murad Hamamı - Bursa
Çifte hamamın erkekler kısmı belediye deposu olarak kullanılmaktadır. Bazı hacimlerine girilemeyen hamamın kuzey cephesine ve doğu cephesinin kuzey kısmına başka yapılar bitişmiştir. İlçe merkezinde, İstanbul Kapısı yolu üzerinde Çifte Hamam; yerel olarak Meydan Hamamı veya Eski Hamam adlarıyla da tanınır. Yazıtı bulunamamıştır. Mimari ve süsleme özellikleri yönünden 14. yüzyılın ikinci yarısıyla 16. yüzyılın ilk yarısı arasında yapılmış olduğu kabul edilmektedir.
Günümüzde kullanılmaz durumda bulunan hamam, doğu-batı doğrultusunda düzensiz dikdörtgen planlıdır. Batı cephede, eksenin güneyindeki kapıyla erkekler kısmının kare planlı ve tromplarla geçilen kubbeyle örtülü soyunmalığına girilir. Batı duvarında, kapının iki yanında birer ve güney duvarında iki pencere, doğu duvarında eksen üzerinde dikdörtgen bir niş vardır. Kuzey duvarında, batı köşedeki kapı B mekanına geçilir. Kadınlar bölümü, erkekler bölümüne göre daha küçüktür. Yapının batı cephesinin güneyi almaşık teknikte bir sıra kesme taş, iki-üç sıra tuğla ile düzenli olarak örülmüştür. Daha düzensiz bir örgü sistemi gösteren diğer cephelerde; moloz, kesme taş ve hatıl olarak tuğla kullanılmıştır.
Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Bursa Gezilecek Yerler
I. Murad Hamamı
Görsel Sahibi: Bursa Valiliği
I. Murad Hamamı
Görsel Sahibi: Bursa Valiliği
Hamam
Kültür Turizmi
İznik İlçesi'ne Bursa merkez doğu garajından otobüslerle ulaşım sağlandıktan sonra İznik merkez Atatürk Caddesi'ne ulaşılabilir.
Atatürk Caddesi İznik/BURSA
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
8218
Eklenme Tarihi :
05 Mart 2013 Salı
Güncellenme Tarihi :
20 Şubat 2023 Pazartesi