­ DİYARBAKIR ARKEOLOJİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi - Diyarbakır

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Diyarbakir ve cevresinden saglanan çogunlugu Hitit, Asur,Roma,Bizans, Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlilara ait eserlerin sergilendigi bu müzede bölgede bulunan Neolitik çağa ait eserler de sergilenmektedir. Muzedeki Arkeolojik ve Etnografik eserlerin sayisi 10.000'i aşmaktadir.

1934 yılında açılan müze, 1986’da yeni binasına taşınıncaya kadar faaliyetini, Ulucami’nin batısındaki Artuklu Hükümdarı el-Melikü’s-Sâlih Mahmud zamanında (1201-1222) yaptırılmış olan Sincariye (Zinciriye) Medresesi’nde sürdürmüştür.

Bu tarihten itibaren modern müzecilik anlayışıyla inşa edilmiş özel binasına geçen müzede, başlıcaları Neolitik çağ, Hurri-Mitanni, Asur, Grek, Roma, Part, Sâsânî, Bizans, Emevî, Abbâsî, İnaloğlu, Nisanoğlu, Artuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Osmanlı olmak üzere yirmi altı uygarlığa ait 11.000’i aşkın eser sergilenmektedir.

Bunların içinde Bizans lahitleri, Roma heykelleri, çivi yazılı Asur stelleri, Urartu çanak çömlekleriyle süs eşyaları ve Grek, Roma, Bizans sikkeleri en ilgi çekici İslâm öncesi eserleridir.

İslâmî eserlerin büyük kısmını etnografik eşya teşkil etmekle birlikte daha çok araştırmacılara hizmet veren yazma kitaplar, şer‘î sicil defterleri, mezar taşları, çoğu Artuklular’a ait olan zengin sikke koleksiyonları ve Selçuklu taş kabartmaları ile pişmiş toprak kapları büyük önem taşımaktadır. Etnografik eşya, özellikle Diyarbakır yöresindeki Türk kültürüne ve halkın son yüzyıllardaki günlük yaşantısına ışık tutacak zenginliktedir. Bu eserler arasında ahşap kapılar, kapı tokmakları, ev inşaatında kullanılan demir malzeme gibi mimari parçalarla sedef kakmalı sandık, fildişi ve sedef işlemeli komodin, sandalye ve sehpalar, halı ve kilimler, halı yastıklar, divan örtüleri ve çok zengin bir kumaş eşya koleksiyonu özellikle dikkat çekecek çeşitliliktedir. Kumaş eşyanın çoğunluğunu ise kadın ve erkek kıyafetleri, gümüş simli bindallılar, üçetekler, kadın başlıkları, yemeniler ve çoraplarla gümüş başlık, gümüş ve altın kolye, kemer gibi bu kıyafetlerin aksesuarları teşkil etmektedir.

Diyarbakır Gezilecek Yerler

Kaynak: İslam Ansiklopedisi

Müze
Kültür Turizmi
YENİŞEHİR/D.BAKIR
Cevat Paşa, 21300 Sur/Diyarbakır

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 27408    Eklenme Tarihi : 14 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 27 Şubat 2020 Perşembe