­ EMİNE GÖĞÜŞ MUTFAK MÜZESİ | Kültür Portalı

Emine Göğüş Mutfak Müzesi - Gaziantep

Gaziantep binlerce yıllık geçmişinde bir çok medeniyetin egemenliğinde kalmış, çok kültürlü bir şehirdir. Bu durum Gaziantep mutfağının zenginleşmesinde en önemli etkendir. Nineden toruna bir miras titizliği ile öğretilen yemeklerin ve tatlıların yapımında kullanılan malzemelerin seçimindeki titizlik, hazırlama ve pişirmede gösterilen beceri, yemeklerin yapımında kullanılan baharatlar, salçalar, soslar ve karışımlar, Gaziantep yemekleri ve tatlılarının şöhrete kavuşmasına ve aranılan damak tadı olmasına neden olmuştur. Antep mutfağında her yemeğin ayrı bir hikayesi vardır. Her bir yemeği ayrı bir incelik ve özen isteyen, hazırlanması titiz çalışma gerektiren Gaziantep mutfağı, emekle, yardımlaşmayla yaşamaya devam etmektedir. 

Mahalle aralarında kadınların bir araya gelip yardımlaşarak kışa hazırlık için oyduğu dolmalıklar, evlerin damlarını süsleyen rengârenk kırmızı, yeşil kuruluklar, tamamen organik ev salçaları için beraber oyulan, çekilen biberler, kavanoz kavanoz kurulan turşular, imece usulü ile yapılan işin yorgunluğunu atmak için yine hep beraber yenilen lahmacunlar bu mutfağın muhabbetle, paylaşma ve yardımlaşmayla yaşadığının göstergesidir. Böyle geniş bir çerçevede baktığımızda Gaziantep; kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen, yemeğin tarladan sofraya gelişine kadar tüm süreçlerini ele alan gastronomi alanının tam karşılığıdır.

Gaziantep, 2016 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na "Gastronomi" alanında dahil olarak hak ettiği ünvana kavuşmuştur. Yüzlerce çeşit tencere yemeği, kebapları, tescilli baklavası ve belleklerde iz bıraken tüm lezzetleri ile dünyada şehir ismi ile anılan tek mutfak olmayı başarmıştır. 

Bu kültürel birikimin tarihçesinin anlıtıldığı Emine Göğüş Mutfak Müzesi ise şehre gelen konukların ilgi ve merakla ziyaret ettiği bir müzedir. Gaziantep Kalesinin güneyinde bulunan Göğüş Konağı, 1904 yılında yapılmış, tarihi dokusu olan, aynı zamanda Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanlarından olan Ali İhsan Göğüş'ün doğduğu evdir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan konak, 2008 yılında hizmete açılmıştır. Gaziantep mutfak kültürünü tanıtmayı amaçlayan Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep mutfağında kullanılan araç ve gereçlerin teşhir edildiği ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin görseller halinde sergilendiği bir müzedir. Türkiye’de kurulmuş ilk mutfak müzesi olma özelliğine de sahiptir. 

Müzede Antep mutfağında bulunan yemek malzemelerinden mutfak araç gereçlerine, yöresel yemeklerden içeceklere, pişirme yöntemlerinden hazırlanışına ve erzaklarına varıncaya değin mutfak kültürü anlatılmaktadır. Bunların yanı sıra bayram yemeği ve özel gün yemeği olan yuvalamanın yapılışı, tandır başında geçen kış geceleri ve kahve kültürü mankenler kullanılarak anlatılmaktadır. Ayrıca müze içerisinde Gaziantep’e özgü çeşitleri baharat ve bakır ürünleri satan hediyelik eşya satış bölümü de bulunmaktadır. 

Gaziantep Gezilecek Yerler

Müze
Kültür Turizmi
Şehir merkezinde yürüme mesafesindedir.
Karagöz Mahallesi Sadık Dai Sokak No: 16 Şahinbey / Gaziantep
+90 (342)-232-66-16
gaziantepmutfakmuzesi@gmail.com

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 43675    Eklenme Tarihi : 02 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 24 Şubat 2021 Çarşamba