Sivrihisar Ulu Cami, Anadolu’daki ahşap direkli ve ahşap tavanlı camilerin en önemli örneklerinden biridir.
Servet Uygun
Çeşitli kaynaklarda caminin ilk inşasının 1231-1232 yıllarında Emir Celaleddin Ali tarafından gerçekleştirildiği, 1274 yılında Mevlana Celaleddin Rumi’nin müritlerinden Emineddin Mikail tarafından günümüzdeki haline getirildiği ifade edilmektedir.
Servet Uygun
Dört giriş kapısı bulunan ve çatısını 67 adet ahşap direğin taşıdığı camide, direkler üzerinde Bizans dönemine ait başlıklar da kullanılmıştır.
Sivrihisar Belediyesi
Direkler ardıç ve sarıçam ağacından yapılmıştır. Caminin ortasında, yukarıdan ışık sağlaması için “aydınlık feneri” olarak tabir edilen bir boşluk bulunmaktadır.
Sivrihisar Belediyesi
Caminin ahşap sütunları ve ince işçilikli ahşap minberi dikkat çekicidir.
Servet Uygun
Anadolu Selçuklu dönemi mimarisinin en nadide süsleme örneğini bünyesinde barındıran minber, kündekari tekniği ile ceviz ağacından yapılmıştır. Kapı kemerini Ayetel Kürsi yazılı bir kuşak çevrelemektedir.
Servet Uygun
Taht kısmındaki kare şebeke dolgusunda sekizgenlerin birbirini kesmesinden meydana gelen örgü motifi karakteristiktir. Minberin, 1924 yılında yıkılan Kılıç Mescidi’nden getirildiği düşünülmektedir.
Caminin mihrabı ise alçı süslemelidir. Mihrabı çevreleyen en dıştaki birinci şeritte sülüs karakterde yazı, ikinci şeritte üzüm salkımları ve dallarından oluşan bitkisel motifler, üçüncü şeritte ise geçmeli beşgenlerden oluşan beş ve on kollu yıldız motifleri yer alır.
Kaynak: Vakıflar Genel Müdürlüğü, “Gelenekten Geleceğe Ahşap Camiler”