­ DAMAL BEBEĞİ | Kültür Portalı

Damal Bebeği - Ardahan

El Sanatları

Ardahan'a bağlı Damal İlçesi'nde yöresel folklorik bebek çeşididir. Japonya'da düzenlenen "Yöresel Folklorik Bebekler Yarışması'"nda el emeği kategorisinde dünya birinciliğini kazanan Damal İlçesi ve yöresi Orta Asya’dan Avrupa’ya göç eden Türk boylarının geçiş güzergahında bulunan bir yerleşim alanıdır. Yöre halkı “Türkmen” olup günümüze kadar kendi gelenek ve göreneklerini korumuşlardır. Buranın en önemli özelliklerinden biri yörede yaşayan kadınların Orta Asya Oğuz Türklerinin kıyafetlerini kullanmalarıdır.

Bu kıyafetler; üçetek, önlük, gömlek, şalvar, yelek, cepken, göğüslük, tor, fes, takye ve kolçak gibi parçalardan oluşur. Günümüzde de kullanılan bu kıyafetler giyenin yaşına, sosyal durumuna ve ekonomik gücüne göre değişiklik gösterir. Örneğin bu kıyafetin bir parçası olan göğüslüğün koyu renkli kumaştan yapılanını yaşlı kadınlar ve dul kadınlar, tamamen boncuktan yapılanını ise genç kadınlar giyer. Genç kadın, gelin, evli kadın, çocuklu kadın, dul kadın, oğlu askere gitmiş kadın ve ninelerin başlarına taktıkları başlığın farklı özellikleri vardır. Yeni evli kadın en az beş entari, üçetek, bir yeleği bir arada giyer.

Geçmişte yöre kadınları bu kıyafetlerin küçüklerini ağaçtan yapılan bebeklere giydirerek çocuklarına oyuncak yapmaktaydılar. Günümüzde bu giysiler plastik bebekler üzerine giydirilerek meraklılarına satılmaktadır. Bu giysiler iyi bir işçilik ve el emeği ile kumaş bezler üzerine boncuklarla işlenerek yapılmaktadır.

Kaynak: Ardahan Kültür ve Turizm Müdürlüğü web. sayfası

Görüntülenme Sayısı : 16644    Eklenme Tarihi : 06 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Eylül 2020 Perşembe