Ekşi Elde Etme - Mersin
Gelenekler-Görenekler
Yörede ekşiler çeşitli meyvelerden, farklı usüllerle elde edilmekteditir. Bunlar arasında Nar ekşisi en çok yapılan ve tüketilendir. Halk arasında renginden dolayı "Kara Ekşi" diye de anılır. Eylül-Ekim aylarında tam olgunluğa eren ekşi narlar toplanır zarı kesilerek daneleri koçanından ayrılır, alınan daneler bez bir torbaya konularak (bu iş için özel yapılmış) bir teknede çiğnenir. Böylelikle çekirdeğinden ve posasından ayrılan şurup kaynatılarak ekşi elde edilmiş olur. Koruk, Sumak, Dut Kızılı, Dağ Eriği, Çökelek Ekşisi de diğer ekşi türleri arasında sayılabilir.
Kaynak: Mersin 2005 Yıllığı (Şubat 2006)
Görüntülenme Sayısı :
1528
Eklenme Tarihi :
26 Ocak 2013 Cumartesi
Güncellenme Tarihi :
20 Ekim 2021 Çarşamba