Köfüncülük - Bursa
Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Z.KONDAKÇI arşivinden 2012 yılında alınmıştır.
El Sanatları
Köfün, kestane ağacından yapılan , boyutlarına göre kullanım alanları da değişebilen bir çeşit sepettir. Köfünün boyutlarına göre kullanım alanları da değişmektedir. Büyük boy köfün kavun ve karpuz taşımada, orta boy köfün elma, portakal, küçük boy köfün de ise çilek, zeytin gibi meyveler taşınmaktadır. Köfün yapımında kestane ağacı ve fındık ağacından yararlanılmaktadır. Bu ağaçların köfün yapımında kullanılmak üzere seçilmesinin sebebi dayanıklı olmasından ileri gelmektedir. Malzemeleri ise İznik’ten temin edilmektedir.
Bir köfün yapımda ortalama 20 tane ağaçtan kesilen ince ve uzun parça kullanılmaktadır. Elde edilen bu parçaların boyu yaklaşık 2 metredir. Köfün yapımında kullanılacak parçalar tezgahta sıyırgı ve ortak ile inceltilir. İnceltilmiş ve örülmeye hazır olan ağaçlara “Yarma” adı verilir. Örme işlemi köfünün dip ve ağız kısmında kullanılan ağaç parçaları kalınlık ve ebat olarak farklıdır. Köfünleri ölçmek ve boyutları arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmak için 50-70-80 cm’lik sopalar ölçü için kullanılmaktadır. Elde edilen köfün ve sepetler tarlada meyve toplama ve taşıma maksatlı kullanımı dışında çeşitli mesleklerde de çok amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Kaynak: KONDAKÇI, Z. (2005) Bursa Geleneksel El Sanatları Halk Kültürü Alan Araştırması, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi.
Görüntülenme Sayısı :
4082
Eklenme Tarihi :
23 Ocak 2013 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
03 Kasım 2020 Salı