­ ASLANDOĞMUŞ KÖYÜ OSMANLI HAMAMI | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Anıt

Aslandoğmuş Köyü Osmanlı Hamamı - Isparta

Kimlik
Adı Aslandoğmuş Köyü Osmanlı Hamamı
Envanter No -
Harita No -
Mah. Köy - Mevkii Aslandoğmuş Köyü
Adres Aslandoğmuş Köyü Şarkikaraağaç/ISPARTA
Pafta
Ada 10
Parsel 1354
Koruma Durumu
Koruma Derecesi - Anıtsal 1
Koruma Derecesi - Çevresel
Koruma Derecesi - Aykırı
Bugünkü Sahibi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Tüzel Kişiliği
Diğer Özellikler
Yaptıran
Yapım Tarihi
Yapan
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe
Vakfiye
Genel Tanım Aslandoğmuş Köyünün güneydoğu tarafındadır. Roma ve Osmanlı dönemlerine ait devşirme malzemeler kullanılarak Osmanlı döneminde yapılmış hamam yapısının yuvarlak kemerli tek bir girişi vardır. İki bloğun yatay, bir bloğun dikey yerleştirilmesi ile oluşturulmuş bir duvar örgü sistemine sahiptir. Genişliği 395 cm, eni 345 cm, yüksekliği 195 cm. ölçülerinde olan kübik görünümlü hamam yapısının 65 cm. yüksekliğinde üzeri sonradan betonarme modern sıva ile sıvanmış yarım küre şeklinde bir kubbesi vardır. Kubbenin tam ortasında merkezde bir havalandırma deliği bulunmaktadır. Hamamın doğu tarafında modern tuğlalardan yapılmış avlusu bulunmaktadır. Kübik gövdeli hamamın iç kısımlarında rozetler halinde duvar bezemeleri halen görülebilmektedir.
Kullanım Durumu
Koruma Durumu C
Taşıyıcı Yapı A
Üst Yapı C
Dış Yapı A
Süsleme Elemanları C
Rutubet C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Sıcak su beton kanal içine alınmış ve çevresi modern seramiklerle kaplanmıştır. Hamamın kubbesi de beton ile sıvanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Aslandoğmuş Köyünün güneydoğu tarafındadır. Roma ve Osmanlı dönemlerine ait devşirme malzemeler kullanılarak Osmanlı döneminde yapılmış hamam yapısının yuvarlak kemerli tek bir girişi vardır. İki bloğun yatay, bir bloğun dikey yerleştirilmesi ile oluşturulmuş bir duvar örgü sistemine sahiptir. Genişliği 395 cm, eni 345 cm, yüksekliği 195 cm. ölçülerinde olan kübik görünümlü hamam yapısının 65 cm. yüksekliğinde üzeri sonradan betonarme modern sıva ile sıvanmış yarım küre şeklinde bir kubbesi vardır. Kubbenin tam ortasında merkezde bir havalandırma deliği bulunmaktadır. Hamamın doğu tarafında modern tuğlalardan yapılmış avlusu bulunmaktadır. Kübik gövdeli hamamın iç kısımlarında rozetler halinde duvar bezemeleri halen görülebilmektedir. Hamamın kuzey taraflarında sıcak kaynak suyunun geliş ve gidiş olukları betondan yapılmıştır. Bu su oluklarının kenarları ve çevresi modern seramikler ile kaplanmıştır. Bu termal su oluklarında küçük boylu balıklar bulunmaktadır. Bu balıkların çevredekiler tarafından şifalı olduklarına inanılmaktadır. Bu nedenle hamam az da olsa şifa arayan ziyaretçilere ev sahipliği yapmaktadır.
Su YOK
Elektrik YOK
Isıtma YOK
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı
Yayın Dizini
Ekler Rapor, Fotograf, Harita
Revizyon

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2370    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi