­ BAŞÇI İBRAHİM PAŞA CAMİ | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Anıt

Başçı İbrahim Paşa Cami - Bursa

Kimlik
Adı Başçı İbrahim Paşa Cami
Envanter No A174-1
Harita No 27PId
Mah. Köy - Mevkii İbrahim Paşa Mahallesi
Adres İbrahim Paşa Mahallesi Başçı İbrahim Sokağı Osmangazi/Bursa
Pafta 5
Ada 310
Parsel 24-25
Koruma Durumu
Koruma Derecesi - Anıtsal 2
Koruma Derecesi - Çevresel
Koruma Derecesi - Aykırı
Bugünkü Sahibi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Genel Müdürlüğü
Diğer Özellikler
Yaptıran Başçı İbrahim Paşa
Yapım Tarihi 1451-1481
Yapan -
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe -
Vakfiye -
Genel Tanım Kare planlı olan asıl ibadet mekanı prizmatik üçgenlerin (badem) meydana getirdiği bir kuşak üzerine oturan üstten kurşunla kaplı kubbe ile örtülüdür. Ana mekan 10,00 x 9,95 metre iç ölçülerinde olup, ortası boğumlu prizmatik üçgenlerden oluşan bir kuşak üzerine oturan, dıştan sekizgen kasnaklı bir kubbe örtmektedir. Kasnakta üç pencere, altta sekiz, üstte altı adet pencerelerle içerinin aydınlığı sağlanmıştır. Alt sıralardaki pencerelerden altı tanesi genişletilerek şekilleri bozulmuştur. Güneydeki iki pencerenin ahşap kapakları orijinaldir.
Kullanım Durumu
Koruma Durumu
Taşıyıcı Yapı
Üst Yapı
Dış Yapı
Süsleme Elemanları
Rutubet
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Cami zamanla harap olmuş 1854 depreminde sonra ve 1891 yıllarında onarım görmüştür. Bir ara depo olarak kullanılan yapı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bursa Eski Eserleri sevenler Kurumunun ortaklaşa onarım sonucu 1960 ibadete açılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Maskem semtinde, Başçı İbrahim Sokağında bulunan cami, fatih devri eseridir. Başçı İbrahim tarafından yaptırılmış olup, vakfiyesinin aslı Topkapı Sarayının arşivindedir. Cami zamanla harap olmuş 1854 depreminde sonra ve 1891 yıllarında onarım görmüştür. Bir ara depo olarak kullanılan yapı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bursa Eski Eserleri sevenler Kurumunun ortaklaşa onarım sonucu 1960 ibadete açılmıştır. Kare planlı olan asıl ibadet mekanı prizmatik üçgenlerin (badem) meydana getirdiği bir kuşak üzerine oturan üstten kurşunla kaplı kubbe ile örtülüdür.Ana mekan 10,00 x 9,95 metre iç ölçülerinde olup, ortası boğumlu prizmatik üçgenlerden oluşan bir kuşak üzerine oturan, dıştan sekizgen kasnaklı bir kubbe örtmektedir. Kasnakta üç pencere, altta sekiz, üstte altı adet pencerelerle içerinin aydınlığı sağlanmıştır. Alt sıralardaki pencerelerden altı tanesi genişletilerek şekilleri bozulmuştur. Güneydeki iki pencerenin ahşap kapakları orijinaldir. Son cemaat yerinde girişi bulunan minare caminin batı köşesindedir. Sekizgen kaideli silindirik gövde tuğladandır. Şerefe, altı sıra kirpi saçak dizilidir. Petek, külah ve şerefe onarım sırasında yenilenmiştir. Avlu ortasında bulunan sekiz kenarlı şadırvan da yenidir. Başçı İbrahim Cami ile Hamamı arasında ve güney duvarı arkasında birçok mezarlar yer alır. Güneydoğusunda 1481 yılında ölen Başçı İbrahim Bey’in mezarı bulunmaktadır.
Su VAR
Elektrik VAR
Isıtma VAR
Orjinal Kullanım Cami
Bugünkü Kullanımı Cami
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU/ BURSA -DİYANET İŞLERİ/ BURSA CAMİLERİ ALBÜMÜ
Ekler
Revizyon

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3085    Eklenme Tarihi : 07 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı