­ MEHMET ALİ HAMAMI | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Anıt

MEHMET ALİ HAMAMI - Sivas

Kimlik
Adı MEHMET ALİ HAMAMI
Envanter No 58-01-01/18
Harita No ----
Mah. Köy - Mevkii Akdeğirmen Mah.
Adres Kepenek Caddesi No: 18 SİVAS
Pafta 158
Ada 111
Parsel 23
Koruma Durumu
Koruma Derecesi - Anıtsal 2
Koruma Derecesi - Çevresel
Koruma Derecesi - Aykırı
Bugünkü Sahibi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Genel Müdürlüğü
Diğer Özellikler
Yaptıran ---
Yapım Tarihi 16. YY.
Yapan ---
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe ---
Vakfiye ---
Genel Tanım Kepenek Caddesi üzerindedir. Muntazam kesme taştan yapılmıştır. Soyunma yeri üst kısmı sonradan tamir edilmiştir. Hamam planı dört eyvan şemasına uygundur. Orta kubbe dışarıdan belli olduğu halde hücre kubbeleri belli değildir. Sağlam durumda bulunan hamam halen kullanılmaktadır.
Kullanım Durumu
Koruma Durumu A
Taşıyıcı Yapı A
Üst Yapı A
Dış Yapı A
Süsleme Elemanları C
Rutubet B
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 2003–2004 yıllarında duvarlarda derz temizliği yapılmış, sıva raspası yapılmış, üst örtü değiştirilmiştir
Ayrıntılı Tanımı “Sivas. Merkez, Akdeğirmen Mahallesi’ndedir. Hamamın yapım kitabesi yoktur. 14 x 32 m dış ölçülerinde, dikdörtgen planlı kesme taştan inşa edilen hamamı bu özelliklerine göre XVII. Yüzyıla tarihlemek mümkündür. Soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümleri ile klasik Osmanlı hamamlarının temel özelliklerine sahiptir. Güney yönünde basık kemerli bir kapıdan soyunmalık bölümüne girilir. İç ölçüleri 11 x 12.50 m olan soyunmalık ahşap, üzeri dört yöne eğimli kırma çatılıdır. Yapılan onarımla değişikliğe uğramıştır. Ortada sekiz köşeli havuzu bulunmaktadır. Ilıklık bölümü 3.25 x 12.50 m iç ölçülerinde ortadan kubbe yanlarda beşik tonoz örtülüdür. Ilıklık bölümünde helâ ve tıraşlık yer almaktadır. Sıcaklık bölümü klasik dört eyvan şemalıdır ve köşelere kare planlı hücreler (halvet) yerleştirilmiştir. Eyvan üstleri beşik tonoz, hücreler kubbelerle örtülüdür. Hazne ve külhan bölümü dikdörtgen planlı ve beşik tonozludur. Hamam halen faaliyettedir. Mehmet Ali Efendi Hamamı Vakfiyesi; Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde bulunan Mehmet Ali Hamamı’nın vakfiye sureti H. 1305 (1887) tarihinde düzenlenmiştir. Behram Paşa oğlu Mustafa Bey tarafından 1589 tarihinde yaptırılan Ali Ağa Camii’ne Çavuş Mahallesi’nde oturan, Sivas eşrafından Sahib’l-hayrat, Silahdar-zâde Zülfü-zâde Mehmet Ali Efendi İbni İbrahim tarafından vakfedilmiştir. Vakıf suretinde, hamam kirasından elde edilecek gelirden önce hamamın tamiri sonra Köhne Bud bahçesi’nin (Erik Bahçesi) bakımı, cami çevresindeki mezarların ve caminin tamiri, geriye kalan paradan ise Ali Ağa Camii çevresinde bulunan kütüphaneye harcanması, bunlardan geriye kalanın ise hazineye bağışlanması hükme bağlamıştır.” (Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 148–149.)
Su YOK
Elektrik YOK
Isıtma YOK
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı 08.07.1977-A-646
Yayın Dizini Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 148–149.
Ekler ----
Revizyon ----
Görüntülenme Sayısı : 820    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı