İhsangazi Siyez Bulguru - Kastamonu
Siyez Bulguru; günümüzden tam 10.000 yıl önce ilk tarım köylerinde ekimine başlanan, altından değerli bir tarım ürünüdür. Siyez, nazlı bir buğdaydır, insanlık tarihinin ilk besin maddesidir. Genetik yapısı bozulmayan, endemik bir bitkidir. Ancak, bu değerli ürüne gerek tanelerinin küçük olması gerekse onu saran sıkı bir kabuğun bulunması; kısaca işlenmesinin zor olması sebebiyle bugün bu nazlı ürüne sahip çıkan pek kalmamıştır. Bu yüzden yerini makarnalık buğdaya ve ekmeklik buğdaya bırakmıştır. Her zorluğa rağmen bu değerli ürünün üretimi yapılmaktadır. Siyezin Kastamonu mutfağında kullanım alanı çok geniştir. Pilavlarda, mantılarda, çorbalarda kullanılmaktadır. Ünlü yöresel yemeklerimiz siyezden yapılmaktadır. Ekşili pilav, bulgurlu mantı, ana-kız çorbası, üçürdüm vb.
İhsangazi Siyez Bulguru
İhsangazi Siyez Bulguru
İhsangazi Siyez Bulguru
İhsangazi Siyez Bulguru
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
6501
Eklenme Tarihi :
06 Mart 2013 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
04 Ocak 2018 Perşembe