­ SEMAVER | Kültür Portalı

Semaver - Amasya

Ürünün Yöresel Adı: Semaver Ürün Türü: El Yapımı Semaver Üretim Yeri: Amasya Üretimin Niteliği: Münferit Üretim Uygulanan Teknik: Kesme, Dövme Kullanılan Malzemeler: Bakır, Kalaylı Teneke, Lehim, Nişadır, Tuz Ruhu Kullanılan Araçlar: Havya Demiri, Kordon Makinesi, Punta, Pres, Silindir Kullanılan Desenin - Motifin Yöresel Adı: Kırtış, Kiraz, Düz Kabartma Semaver; çay demlemek ve demli çayın bardağa alınmasının ardından çaya istenen miktarda su ilave etmek için gerekli olan sıcak suyun kaynatılmasında kullanılan ve ortasında kömür ve odun yanan ocağı bulunan musluklu kap olarak tanımlanabilir. El sanatları kapsamında Amasya yöresine özgü gelişme gösteren, “teneke semaver “ile “bakır semaver” adlarıyla tanınan ve yörede yapımına devam edilen sanat dallarından biridir. Yöre insanının çay içme alışkanlığı nedeniyle semaver yapımının pratik olarak geliştirildiği tahmin edilmektedir Semaver; alt tarafında taşıyıcı görevi yapan ayak, orta bölümünde ayaktan destek alan ve genellikle silindir şeklinde olan gövde kısmı ile gövdenin devamında çay demliğini koymaya yarayan ve yörede “demkeş” adı verilen bölüm olmak üzere üç ana kısımdan oluşmaktadır. Günümüzde bazı semaverlerde bir yerine iki demkeş bulunduğu görülmektedir. Semaverin orta kısmında suyu ısıtmaya yarayan ızgaralı kömür yanan kısım ve üzerinde semaver borusu ile orta kısmı çevreleyen su haznesi bulunmaktadır. Gövdenin üst kısmında semavere su konulmasına yardımcı olan kapak, alt kısmında ise su almak için kullanılan musluk yer almaktadır. Ayrıca ayak kısmında daire şeklinde havalandırma boşlukları bulunmaktadır. Teneke semaverler hafif ve kolay taşınabilir elverişli bir yapıya sahiptir. Semaverler, özellikle bağ ve bahçelerde çayın demlenmesi ve muhafazasında kullanılmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 8519    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 01 Kasım 2017 Çarşamba