Ispanaklı Kuru Börek - Antalya
Kuru Börek (Ispanaklı) Malzemeleri Nelerdir (8 Kişilik)
Hamur Malzemeleri
- 5-6 su bardağı un (yaklaşık)
- 2 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı zeytinyağı (yağlama için)
Harç Malzemeleri
- 2 kg ıspanak
- 2 adet soğan
- 1 su bardağı beyaz peynir (ufalanmış)
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Kuru Börek (Ispanaklı) Nasıl Yapılır
Harç Hazırlama
- Ispanakların köklerini kesiniz. Yapraklarını iyice yıkadıktan sonra kabaca doğrayınız. Süzgüde süzülmeye bırakınız. Kökleri başka bir amaçla kullanınız.
- Diş diş doğranmış soğanları, tencerede zeytinyağı ile karıştırarak, yumuşayıp sararıncaya kadar kavurunuz.
- Kavrulmuş soğanlara ıspanakları katınız. Harlı ateşte hızlı hızlı karıştırarak ıspanakları kavurunuz. Tuzu, karabiberi de ekleyip karıştırınız; soğumaya bırakınız.
- Soğumuş ıspanaklara ufalanmış peyniri katıp karıştırınız.
Hamur Hazırlama
- Yoğurdu, zeytinyağını ve yumurtaları çukur bir kap içinde çırpınız.
- Unu hamur yoğurma kabına ekleyiniz. Ortasını havuz gibi açınız. İçine yumurtalı karışımı koyunuz. Azar azar su ilave edip yoğurarak orta sert bir hamur tutturunuz. Üzerine bez örtüp, hamuru 20 dakika dinlendiriniz.
- Dinlenmiş hamuru yaklaşık yumurta büyüklüğünde, 10 bezeye ayırınız. Her bir bezeyi unlu, düz bir zeminde, tepsi büyüklüğünde açınız. Açılmış 5 yufkayı, aralarını yağlayarak, altı yağlanmış fırın tepsisine üst üste döşeyiniz.
- Ispanaklı harcı, fazla suyunu sıkarak tepsiye yayınız.
- Ispanaklı harcın üzerini de aralarını yağlayarak, kalan ikinci yarı yufkalar ile döşeyiniz.
- Böreği kare şeklinde porsiyonluk dilimler oluşturacak şekilde kesiniz. Üzerini tekrar yağlayınız ve fırın tepsisini, önceden 180 °C kızdırılmış fırına sürünüz.
- Yaklaşık 50-60 dakika sonra, yufkaların üzeri kızardığında böreği fırından alınız; soğumaya bırakınız.
- Böreği servis tabağına çıkartınız. Çay sofrasına veriniz.
Notlar
- Açma yufka yerine hazır yufka kullanabilirsiniz.
- Ispanaklı iç haricinde peynirli, maydanozlu, kıymalı, soğanlı, patlıcanlı iç kullanabilirsiniz.
- Harç olarak ceviz, kuru üzüm, toz şeker, tarçın karışımını da kullanabilirsiniz. Bu takdirde hamura ayrıca tuz konmaz.
- Harç olarak elma, tarçın, şeker karışımı da kullanılır. Hamur yine tuzsuz yoğrulmalıdır.
- Zeytinyağı yerine erimiş tereyağı veya margarin de kullanabilirsiniz.
Kaynak: “Kuru Börek (Ispanaklı)”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 110.
Kuru Börek (Ispanaklı)
Görsel Sahibi: Uğurhan BETİN - Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)
Hamur İşi ve Börekler
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
11335
Eklenme Tarihi :
22 Şubat 2013 Cuma
Güncellenme Tarihi :
01 Şubat 2022 Salı