Abant Gölü Bolu'nun 34 km güneybatısında bulunan Abant Dağları üzerinde tabii bir göldür.
Ulaşım:
Ankara - İstanbul D-100 Karayolunun ve TEM otoyolunun 203'üncü km'sinden ayrılan 22 km'lik asfalt yol ile ulaşılmaktadır. Bolu’ya 34, Ankara’ya 225, İstanbul’a 258 km uzaklıktadır. Göle ulaşım, Bolu şehir merkezinden her iki saatte bir kalkan Belediye halk otobüsleri ile mümkün olmaktadır.
Özellikleri:
Alanı 125 hektar olan gölün denizden yüksekliği 1325 metredir. Yeraltı suları ile beslenir. En derin yeri 18 metre, ortalama 10-15 metre derinliktedir. Tektonik hareketler sonucu oluşan Abant Gölü ve çevresinin bitki zenginliği, ayrıca büyük bir açık hava rekreasyon potansiyeline sahip bulunması nedeniyle yörenin 1150 Hektarlık bölümü, 1988 yılında “Tabiat Parkı” olarak koruma altına alınmıştır.
Göl çevresi zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Sarı ve karaçam, kayın, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç ağaçları ve ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, papazkülahı, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğrelti, böğürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu ve çayır otları başlıca ağaç ve ağaççıkları oluşturur. Gölün kenarları çeşitli su bitkileriyle ve nilüferlerle doludur. Abant Gölünün etrafında yükselen yamaçlarda ise Abant Çiğdemi (Crocus Abantensis) endemik olarak bulunmaktadır. Gölde bulunan ve endemik bir tür olan Abant Alabalığı "Salmo Trutta Fario Varyette Abanticus" olarak literatüre geçmiştir. Balık meraklıları yılın belirli zamanlarında, ücret ödeyerek olta ile balık avlayabilmektedirler. Göl çevresindeki ormanlarda yabani hayvanlardan; tavşan, tilki, çakal, kurt, ayı, domuz, geyik, karaca, sincap, gelincik, su kuşlarından; yaban kazları, yaban ördekleri, balıkçıl, sakarmeke, karabatak, turna; yırtıcılardan; şahin, doğan, kara akbaba, kaya kartalı, atmaca, baykuş; diğer kuşlardan; toygar, alakabak, puhu, gökdoğan, ağaçkakan, karatavuk, bülbül, ispinoz ve saka görülmektedir. Yöre ormanları geyikler için en uygun yaşam ortamına sahiptir.
Yapılabilecek aktiviteler ve tesisler:
Çevresi 7 km olan ve yılın her ayı ayrı güzelliklere sahip bulunan gölde; piknik, kamping, sportif olta balıkçılığı, yürüyüş, bisikletle, faytonla, atla gezinti vazgeçilmez aktivitelerdir. Abant Gölü çevresinde bulunan tepelerde de yamaç paraşütü için uygun ortamlar bulunmaktadır.Park içinde bulunan satış reyonlarında ise bölgede doğal olarak üretilen gıdalar ve hediyelik eşyalar satılmaktadır. Ayrıca Tabiat Parkı girişinde bulunan ziyaretçi tanıtım merkezi ve tabiat müzesi ücretsiz ziyaret edilebilir. Göl çevresinde 5 yıldızlı 2 konaklama tesisi, bungalov tipi dağ evleri, yörsel ürün satış üniteleri, mescit, çadırlı kamp ve karavan alanı ile kır lokantaları yıl boyu hizmet vermektedir.
Kaynak: Bolu Kültür ve Turizm Rehberi, 2010, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bolu