Gümüşhane’nin önemli turizm alanlarından biri olan Limni Gölü, 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. 2025 metre yükseklikteki bu doğa harikası, 720 dekarlık bir zümrüt vadisinin tam orta yerinde, şehrin gürültüsünden kaçıp keyifli vakit geçirmek isteyen misafirlerine kapılarını açmaktadır. Sarı çam ve ladin ağaçlarının süslediği patikalarda dilediğinizce yürüyüş yapabilir ve doğanın cömertçe sunduğu temiz havadan istifade edebilirsiniz. A tipi mesire yeri olarak tescillenen Limni Gölü’nde orman köşkleri veya arzu edenler için çadırlı kamp alanları bulunmaktadır.
Biyoçeşitlilik açısından Doğu Karadeniz’in en zengin alanlarından biri olan Limni, bölgeye özgü 200’ün üzerinde bitki türü ve yemyeşil doğasıyla şirin atmosferi, kır lokantası, çok sayıda piknik masası, kamelyaları, çatılı seyir terasları ve çocuk oyun parklarıyla konuklarını beklemektedir.
2025 rakımda bulunan Tabiat Parkının içerisinde, orman ekosistemi, göl ekosistemi, çayır ekosistemi ve kaya ekosistemleri bulunmaktadır. Alan; sahip olduğu vadi ve orman manzarası, mevcut ağaçların oluşturduğu gölge unsuru, sahada mevcut gölün etrafındaki bitki örtüsü ve sergilediği eşsiz peyzaj güzellikleri ile gelen ziyaretçiler için ideal bir ortam oluşturmaktadır. Saha, arazi yapısı ve sahip olduğu manzara bütünlüğü içinde trekking ve kamp yapmak için uygundur.
Tabiat Parkında, orman köşkleri, kır lokantası ve günübirlik tesislerle ziyaretçilere hizmet verilmektedir. Alanın yakınlarında bulunan doğal maden suyu ve kayak tesisleri de Tabiat Parkının değerini arttırmaktadır.
Limni Gölü Tabiat Parkı'na nasıl ulaşılır?
Zigana Köyüne 5.5 km mesafede, Zigana Dağ Kayak Tesislerine 5.5 km,Torul İlçesine 16 km mesafede, Gümüşhane İline 40 km ve Trabzon İline ise 60 km mesafededir. Alana ulaşım Zigana dağından ve Zigana köyünden yapılmaktadır. Zigana Köyünden alana, eşsiz manzaraya sahip sarıçam ormanı içerisinden geçilerek ulaşılmaktadır. Bu ulaşım güzergâhı dört mevsim eşsiz manzara güzelliğine sahiptir.
Zigana dağından alana ulaşım ise Zigana dağı kayak tesislerinden sağlanmaktadır. Yol güzergâhında eşsiz orman ve vadi manzarası görülmeye değerdir. Alan, Karadeniz’i Doğu ve Orta Asya’ya bağlayan tarihi İpekyolu üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca, bu alan Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayan yeşilyol projesi kapsamındadır.
Alanın kuzeyinden tarihi antik Santa Harabeleri, Camiboğazı ve Taş Köprü yaylalarına, doğusundan dağ yolu üzerinden Karaca Mağarasına, batısından dağ yolu üzerinden Kadırga yaylasına ulaşılmaktadır. Alanın etrafındaki köyler gelen ziyaretçilere ekoturizm faaliyetleri için büyük bir potansiyel sunmaktadır. Alan yaz ve kış mevsimlerinde gelen ziyaretçilere çadırlı kamp imkânı sunmaktadır.
Yapılabilecek turizm aktiviteleri: Doğa yürüyüşü (trekking), kampçılık, fotoğrafçılık, bisiklet