Dokumacılık - Iğdır
El Sanatları
Bölgede eskiden daha çok yer tezgahlarında dokuma yapılırken günümüzde ayaklı tezgahlarda dokuma yapılmaktadır. Yer tezgahları için karşılıklı dört tane kazık çakıldıktan sonra silindir biçiminde iki sopa bu kazıkların üzerine geçirilmektedir. Dokuma ipleri bu silindir parçaların üzerinden kazıklara karşılıklı gerdirilmektedir. Tezgahın büyüklüğü dokunacak olan halının, kilimin, gewenin büyüklüğüne göre ayarlanmaktadır. Dokuma sırasında enine atılan atkı iplerini sıkıştırmak için tahtadan, düzgün, pürüzsüz, yassı bir ağaç kullanılmaktadır. Bu tahtanın, çözgülerin arasından rahat geçmesi için ucu hafif sivriltilerek yuvarlatılmaktadır. “Bevş” denilen bu tahtanın büyüklüğü ve tipi kılıca benzemektedir.
Görüntülenme Sayısı :
858
Eklenme Tarihi :
26 Şubat 2013 Salı
Güncellenme Tarihi :
07 Aralık 2021 Salı