Mey Yapımı - İstanbul
El Sanatları
Mey, ön tarafında yedi, arka tarafında bir deliği bulunan, silindirik formda, üflemeli bir çalgıdır. Asya’da yaygın olarak görülen ve pek değişime uğramadan günümüze ulaşan Mey’in benzerlerini Azerbaycan, Gürcistan, Dağıstan, Ermenistan, İran, Çin, Japonya ve Kore’de görmek mümkündür. Genellikle erik ağacından yapılan meyler için ayrıca ceviz, dut, zerdali, kayısı, akasya gibi ağaçlar da kullanılır.
Mey, kamışla çalınır ve çalgıya karakteristik özellik verir. Bu kamışa kıskaç adı verilir. En fazla Mey çalıcısının ve üreticisinin İstanbul’da olduğu düşünülür. Farklı tarzda Mey yapımıyla dikkat çeken Ayhan Kahraman, Kültür ve Turizm Bakanlığımızca Yaşayan İnsan Hazinesi olarak tespit edilmiştir.
Görüntülenme Sayısı :
5013
Eklenme Tarihi :
14 Ocak 2014 Salı
Güncellenme Tarihi :
20 Ekim 2020 Salı