Mahmut Bey Camisi, Kastamonu’ya 18 kilometre uzaklıkta, Kasaba köyünde bulunmaktadır. 1366 yılında Candaroğulları Beyliği döneminde inşa edilmiştir. Anadolu’daki ahşap tavanlı ve ahşap destekli camilerin en önemli örneklerinden biridir.
Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Caminin dış duvarları moloz taştan yapılmıştır; içi ise tamamen ahşaptır. Yalnızca mihrap kısmında alçı kullanılmıştır. Caminin ahşap çatısı hiçbir metal aksam veya çivi kullanılmadan, bindirme tekniği ile yapılmıştır.
Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Cami içindeki tüm ahşap yüzeyler kökboyasıyla kalem işi süslenmiştir ve tüm bu süslemeler günümüze özgün halde ulaşmıştır. Süslemelerde; turuncu ile karmin arası kırmızılar, çivit ve hava renginde maviler, altın ve kirli tonda sarılar, beyaz, siyah, koyu yeşil ve krem renkler kullanılmıştır. Bitkisel ve geometrik motiflerden oluşan bezemeler, stilize biçimde, simetri ve tekrarlar oluşturan bir kompozisyonda sunulmuştur.
Kültür ve Turizm Bakanlığı
Caminin en önemli öğelerinden biri de Ankaralı Nakkaş Mahmutoğlu Abdullah tarafından oyma sanatıyla yapılan ahşap giriş kapısıdır.
Yusuf Tuvi
Geometrik ve bitkisel detaylarla süslenmiştir. Türkiye’de çok az örneği bulunan kapı, Kastamonu Etnografya Müzesi’nde koruma altına alınmıştır. Orijinal kapının yerine, Kastamonu’nun ahşap oymacılık ustalarından Hikmet Değirmencioğlu tarafından yapılan benzeri yerleştirilmiştir.
Kaynaklar:
Vakıflar Genel Müdürlüğü, “Gelenekten Geleceğe Ahşap Camiler”
Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü