İnsanlığın gelişiminde önemli bir evre olan yerleşik hayata geçişle birlikte, tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli toplumsal gelişmelere tanıklık eden Çatalhöyük Neolitik Kenti, Güney Anadolu Platosu’nda yaklaşık 14 hektarlık bir alan üzerinde yer almaktadır. Konya'nın Çumra ilçesi sınırları içindedir.
Official Turkish Museums
İki höyükten oluşan Çatalhöyük Ören Yeri’nin Doğu Höyüğü, MÖ 7400 ve 6200 yılları arasına tarihlenen 18 Neolitik yerleşim katmanından oluşmaktadır. Söz konusu katmanlarda, sosyal örgütlenmeyi ve yerleşik hayata geçişi simgeleyen duvar resimleri, rölyefler, heykeller ve diğer sanatsal ögeler yer almaktadır.
Official Turkish Museums
Doğu Höyüğü’ne göre daha kısa olan Batı Höyüğü ise MÖ 6200 ve 5200 yılları arasına tarihlenen Kalkolitik Dönem'e ait kültürel özellikler göstermektedir. Bu özellikleriyle Çatalhöyük, aynı coğrafyada 2000 yıldan fazla bir süredir var olan köylerden kentsel hayata geçişin önemli bir kanıtıdır.
Official Turkish Museums
Çatalhöyük’te içlerine çatılardan girilen birbirine bitişik evler ile sokağı olmayan yerleşim, benzersizdir. Ortadoğu ve Anadolu’da diğer Neolitik alanlar bulunmuş olmasına rağmen Çatalhöyük, kalıntıların boyutu, yaşayan toplumun yoğunluğu, güçlü sanatsal ve kültürel gelenekler ve zaman içindeki sürekliliğin benzersiz bileşimi ile olağanüstü bir evrensel değer taşımaktadır. Bu özelliklerinin bir sonucu olarak Çatalhöyük Neolitik Kenti, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.
Kaynak: Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Çatalhöyük broşürü.