İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere’ye sipariş edilen dört muhrip, dört denizaltı, on iki çıkarma gemisi, dört uçak filosunu getirmek üzere Benjamen Benzilay isimli şirkete ait Refah Gemisi ile subay, astsubay, er ve öğrencilerden oluşan 199 kişilik personel 23.06.1941 günü saat 17.30'da Mersin’den Port-Sait’e hareket etmiştir. Beş saat süren bir yolculuktan sonra Karpat Burnu yakınında gemi torpillenmiş ve kısa bir süre sonra da batmıştır. Faciadan sadece dört deniz, beş hava subayı, 15 astsubay, beş er, üç gemi personeli kurtulabilmiştir. 167 kişi şehit olmuştur.
Bu Anıt, ordumuzun kahraman şehitlerinin anısına faciadan 31 yıl sonra 1972 yılında Atatürk Parkı’na konulmuştur. Faciaya sebep olan ülke hala meçhuldür. Almanlar İngilizleri, İngilizler Almanları suçlamışlar, bu arada Fransa’da suçlanmıştır. Ancak bir İtalyan denizaltı kumandanı bir gemi batırdığını üstlerine rapor etmiştir. Verdiği raporda belirttiği gün ve saat Refah'ın battığı zamana uymakta ise de bu da kesinlik kazanmamıştır.
Japonya’nın Kushimoto Kenti'nde Türk şehitleri için dikilmiş anıtın bir kardeşi de Refah Şehitleri Anıtı'dır. Japonya'daki anıtın hikayesi şöyledir: 2. Abdülhamit, Japonya ile diplomatik ilişkileri geliştirmek için Amiral Osman Paşa kumandasındaki “Ertuğrul” harp gemisini Japonya’ya ziyarete göndermişti. Ziyaret gayet olumlu geçmiş ve gemi İstanbul’a dönmek üzere hareket ettiğinde 16.9.1890 günü öğleden sonra çıkan ani bir tayfun sonucu kayalara çarparak batmıştır. 581 Türk gemicisi şehit olmuştur. Japon İmparatoru Showa olayın vuku bulduğu mahalde bir anıt yapılmasını emretmiş ve 1937 yılında da bu anıt dikilmiştir.
Kaynak: Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivi.
Mersin Gezilecek Yerler