­ MUĞLA MÜZESİ | Kültür Portalı

Muğla Müzesi - Muğla

Muğla Müzesi, Muğla Adliyesi'nin arkasında, eski cezaevi binasında bulunmaktadır. 
 
Fotoğraf: Official Turkish Museums
 
Açık avlulu, iki katlı dikdörtgen bir plan üzerine oturmakta olan müze, 1994 yılında ziyarete açılmıştır.
 
Fotoğraf: Official Turkish Museums
 
 
Doğa Tarihi Salonu
 
Muğla Özlüce Köyü Kaklıca Tepesi yakınlarında, 1993 yılında çobanlar tarafından bulunan fosillerin yapılan incelemelerde 9 milyon yıl öncesine ait olduğunun anlaşılması üzerine yörede kazı çalışmaları başlatılmıştır.
 
Fotoğraf: Official Turkish Museums
 
Yapılan kurtarma kazıları sonucunda birçok hayvan ve bitki fosili çıkarılmıştır. Buluntular 1994 yılında sergilenmeye başlanmıştır. 
 
Etnografya Salonu
 
1995 yılında açılmıştır. Etnografya Salonunda Cumhuriyet Döneminden günümüze Muğla’da gündelik yaşamda kullanılan eşyalar sergilenmektedir.
 
Fotoğraf: Official Turkish Museums
 
Arkeoloji Salonu
 
1997 yılında açılmıştır. Burada Muğla'nın, Merkez, Kavaklıdere, Yatağan ve Ula İlçelerinde ele geçen arkeolojik eserler sergilenmektedir.
 
Fotoğraf: Official Turkish Museums
 
Yatağan ilçesi, Eskihisar köyünde yer alan Stratonikeia Antik Kenti ile yine Yatağan ilçesi Turgut beldesinde bulunan Lagina Kutsal Alanında bulunan eserler Arkeoloji Salonunun önemli eserlerini oluşturmaktadır.
 
Gladyatörler Salonu
 
2007 yılında ziyarete açılmıştır. Bu salonda Stratonikeia Antik Kenti'nde ele geçirilen 7 adet gladyatör mezar steli yer almaktadır.
 
Fotoğraf: Official Turkish Museums
 
Gladyatör dövüşlerinin kökeni MÖ 4. yüzyılda Güney İtalya'da cenaze törenlerinde ölünün arkasından onurlandırmak amacıyla yapılan cenaze oyunlarına dayanmaktadır. MÖ 3. yüzyılda Etrüsklerden Roma’ya geçmiş ve gerçek kimliğini kaybedip bir eğlence unsuru ve bir propaganda aracı olmuştur. Gladyatörler Salonunda bulunan mezar stelleri üzerinde gladyatör dövüşlerinde ölen kişiler betimlenmiştir.
 
Yatağan Kurtarma Kazıları Salonu
 
Salonda, Yatağan ilçesi sınırları içinde ve havzanın kuzeybatısında son 30 yılda sürdürülen kapsamlı arkeolojik araştırmalar sonucunda ele geçen ve bölgenin tarihsel kronolojisine katkıda bulunacak önemli eserler sergilenmektedir.
 
Fotoğraf: Muğla Müzesi
Muğla Müzesinde Sergilenen Önemli Eserler
 
Mermer Mezar Steli
 
MÖ 2. yüzyıla tarihlenen naiskos biçimli mezar steli, Muğla Müzesi’nin nadide eserlerinden biridir.
 
Fotoğraf: Muğla Müzesi
 
Ölen bir kadının tasvir edildiği stel, oldukça iyi korunagelmiştir. Stelde beş figür bulunmaktadır. Ortadaki büyük boyutlu kadının ölen figür olduğu düşünülmektedir. Kadının khiton üzerine hymation kıyafeti vardır. Hymationu ile başını kapatmış, sağ kolunu dirsekten bükerek elinde aslan başlı rython kabı tutmaktadır.
 
Stelin en solunda bulunan kadın figürü, sol eli başında yas tutmaktadır. Kadın uzun kolposlu khiton giymiştir. Stelin ön kısmında bulunan erkek çocuğu ise sağına doğru hamle yaparak, ana figürün önündeki kazı yakalamaya çalışmaktadır. Çocuk kısa kolsuz bir tunik üzerine hymation giymiştir ve sol elinde anlaşılamayan bir nesne tutmaktadır. Ana figürün sağında boy olarak kısa başka bir kız figürü bulunmaktadır. Sola dönük olan kız, sol eliyle bir tavşanı yukarı kaldırmaktadır. Kız figür kısa kollu khiton ile sağ tarafta belden tomar şeklinde yukarıya çekilen hymation giymiştir.
 
Bronz Pyksis İçinde Takılar
 
Tek bir mücevher kutusu içinden ele geçen ve iyi korunmuş çeşitli takılardan oluşmaktadır.
 
Fotoğraf: Muğla Müzesi
 
Gövdesi silindir şeklinde olan ve kapağı bulunan eser, takı kutusu görevi görmüştür. Ortasında 5 cm çapında, dışa doğru bombesi bulunan kapak 1,7 cm’den sonra gövdeye oturmaktadır. Tabanı düzdür. Pyksis içinde 12 adet gümüş takı ve 1 adet kemik zar olmak üzere toplam 13 adet eser bulunmaktadır.
 
Mermer Gladyatör Mezar Steli
 
Muğla Müzesi’nin zengin gladyatör koleksiyonun en iyi durumda olan örneklerindendir. Stratonikeia Antik Kenti'nden bulunan stel, müzenin güzide eserlerindendir.
 
Fotoğraf: Muğla Müzesi
 
Çerçeveli ve üçgen alınlıklı bir mezar stelidir. Şematik yapılan ve tepe akroteri bulunmayan alınlıkta, köşe akroterleri oldukça yüzeysel olarak yapılmış ve aşınmıştır. Alınlık tablasında çiçek şeklinde rozet betimlemesi vardır. Alınlık figürün yerleştiği dikdörtgen niş yerine, onun üzerindeki silme üzerine oturmuştur. Bu silme üzerinde gladyatörün ismi, içe doğru yapılan eğimli ve profilli çerçevede ise hangi kategoriye ait olduğu yazmaktadır. (“Üçüncü kategoriden Amaraios”)
 
Resim alanının ortasında yer alan gladyatör, sola doğru hamle yapmaktadır. Başında sorguçsuz, üst kısımda başın şeklini almış yuvarlak, alından kulak hizasına kadar düz, kulak hizasından enseye doğru dışa eğimli bir şekilde genişleyen miğfer yer almaktadır. Miğferin üst kısmı aşınmıştır; fakat yer yer dalgalı kıvrımlar görülmektedir. Ense kısmındaki bölümün üzerine dikey çizgiler yapılmıştır. Yüzü kapatan dörtgen kafesli siperlik üzerinde delikler vardır. Giysisi, deri bel kemeri ve kasık önlüğünden oluşmuştur. Göğüs levhası takmıştır. Bu levha sırtında çaprazlanan kayışlarla ve tokalarla tutturulan önlük şeklindedir. Sol bacağı profilden, sağ bacak ise cepheden betimlenmiştir. Sol bacağının dizden aşağısı, ayağın üst kısmı da dahil olmak üzere kalın bir bandajla sarılmış ve üzerine bir kaval kemiği koruyucusu eklenmiştir. Sağ dizine ve ayak bileğine deri kayışlar bağlanmış, ayağında ise deriden yapılan ve ayağın üst kısmında dörtgen geometrik motifler oluşturan parmak arası sandalet bulunmaktadır. Bacaklarının arasında elbisenin uzantısı olan 4 adet püskül vardır. Sağ kolun üzerinde kol koruyucusu, elinde kısa kılıç, sol elinde ise dikdörtgen, dar ve uzun bir kalkan tutmaktadır. Kalkan ince bir çerçeveye sahip olup (2 cm) ortasında yuvarlak hatlı sade motiflidir. Gladyatörün etrafında çelenkler bulunmaktadır.
 
Kolye Amulet (Muska) ve Nazarlık
 
Karia bölgesinin, farklı kültürlerle olan etkileşimini en güzel yansıtan buluntulardan bir tanesidir.
 
Fotoğraf: Muğla Müzesi
 
Kolye toplamda toplamda 74 adet altın, cam, mercan ve lapis boncuktan ve orta bölümünde üzerinde mısır ideogramı bulunan 1 adet amuletten oluşan kolyedir. Dağınık halde bulunmuş konservasyon sonrasında misina üzerine dizilmiştir.
 
Gladyatör Savaşını Anlatan Terracotta
 
İki gladyatörün savaşma anının tasvir edildiği, eşine az rastlanan bir eserdir.
 
Fotoğraf: Muğla Müzesi
 
Açık kiremit renkli, mika katkılı hamur yapısına sahiptir. Uzun bir kaide üzerinde savaşan iki gladyatör tasvir edilmiştir. Gladyatörler simetrik olarak sağ ve sol ayaklarını öne uzatmıştır ve kalkanlarının alt yarısı birbirine yapışıktır. Ellerinde kılıçları vardır. Yüzleri işlenmemiştir.  Eserin arkası düz olup tek satır aşınmış bir yazı yer almaktadır. Arka kısımda kırık ve eksikler bulunmaktadır.
 
Kaynak: Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, "Muğla Müzesi"
 
Müze
Kültür Turizmi
Müştakbey, Eski Postane Cad., 48000 Muğla Merkez/Muğla
Müştakbey, Eski Postane Cad., 48000 Muğla Merkez/Muğla
+90 (252)-214-69-48

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8488    Eklenme Tarihi : 29 Temmuz 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 01 Ağustos 2024 Perşembe